Пропускане до съдържанието на страницата

11 хиляди ученици от Община Русе събраха близо 4 тона рециклируеми отпадъци за кампанията „Екошампиони“

вторник, 07 декември 2021

20 училища от Община Русе се включиха в първото издание на кампанията за мотивиране на разделното събиране „Екошампиони“. Инициативата на “Екопак” вдъхнови 11 хиляди ученици от 1 до 12 клас да съберат над 2200 чувала с рециклируеми отпадъци от опаковки с общо тегло 3670 кг. Кампанията се провежда с партньорството на общините Русе, Бургас и Добрич.

         Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Николово се класира на първо място сред участниците от Община Русе и ще получи голямата награда - интерактивна дъска, тенис маса с регулируема мрежа и 5 комплекта хилки с топчета, 2 комплекта за бадминтон с мрежа, ракети и перца. Всички участващи училища ще получат поощрителни награди - по 5 комплекта топки за футбол, баскетбол, волейбол, заедно с две мрежи.

         Според правилата на кампанията участието на всяко училище се състои от два етапа - състезателен и образователен. В състезателния етап учениците трябва да съберат у дома пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, предварително смачкани, да ги поставят в чували от 60 литра и да ги предадат на посочен пункт за събиране на територията на училището. В рамките на образователната част бяха проведени 417 еко урока по темата за разделно събиране с материали, които учителите могат да свалят безплатно от  платформата на ЕКОПАК  „Рециклиращо училище“ - https://www.ecopack.bg/retsiklirashtouchilishte/.

         По време на кампанията с помощта на един от водещите международни консултанти в областта на човешките ресурси и управление на риска “Марш Макленън” беше проведено онлайн проучване сред децата, което да обхване нагласите им към разделното събиране и рециклирането. Резултатите ще бъдат обобщени и публикувани допълнително.

         Чрез кампанията „Екошампиони“ „ЕКОПАК България“ и Община Русе целят да помогнат за изграждането на навици сред децата и семействата за разделно изхвърляне на отпадъците от пластмаса, алуминий, хартия и стъкло в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда и ресурси за кръговата икономика.

Официалното награждаване на всички училища предстои след Нова година.

        

         Всички резултати от кампанията можете да откриете тук.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/