Пропускане до съдържанието на страницата

12. Национален фолклорен конкурс "Дунавски славеи" ще се проведе в Русе на 8-ми и 9-ти март

сряда, 06 март 2019

Предстои  ХII-то издание на Националния фолклорен конкурс ”Дунавски славеи” за изпълнители на народна музика /деца и младежи/ – певци и инструменталисти, организиран от Общински детски център за  култура и изкуство - Русе.

Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече трета година и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава  възможност на класиралите се  на І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място от Втора и Трета възрастови групи при индивидуалните изпълнители  да бъдат стимулирани чрез предоставяне на 12-месечна стипендия или с еднократно финансово подпомагане.

 Интересът към конкурса от години е голям, а в последните няколко години се радва на многобройни участници от цялата страна.

Тази година в различните раздели и категории за призове  ще се борят над 500 участници, които ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател Акад. проф. Милчо Василев - Ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив. Членове на журито тази година са:

- Сашка Ченкова - преподавател в Националното училище за фолклор ”Филип Кутев”, град Котел и в Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”

- Илка  Александрова - народна певица

- Владимир Минчев - преподавател по акордеон в НУИ ”Проф. Веселин Стоянов” - Русе

 - Цветан Банев - народен певец.

На 8 март конкурсът ще се проведе в  Зала ”Европа” на Доходното здание от 13 ч.

На 9 март  конкурсът продължава от 9:30 часа, но вече в  две зали - в  Зала ”Европа” на Доходното здание и Пленарна зала на Община Русе. Вечерта от 18 ч. в Пленарната зала ще се състои Гала концертът и  Церемонията по награждаването на първенците, където специално участие ще вземе народната певица Илка Александрова.

Конкурсът се провежда със съдействието на  „Общински пазари” ЕООД.

ВХОД СВОБОДЕН!

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/