Пропускане до съдържанието на страницата

131 участници в 12-ото издание на „Уикенд туризъм“

вторник, 10 май 2016

Дванадесетото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ – Русе и деветото издание на Фестивала на туристическите анимации ще се проведат от 12 до 14 май, в Доходното здание и пространството пред него. Форумите се организират от Община Русе,със съдействието на Министерството на туризмаи общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.Официалното откриване е планирано за 12 часа, на 12 май, и ще се излъчва пряко по БНТ.

Това стана ясно на официална пресконференция, която се проведе днес в Заседателна зала на Общината. На срещата с медиите присъстваха зам.-кметът по икономика, инвестиции и собственост г-жа Даниела Шилкова, директорът на ОП „Русе арт“ г-н Мариан Савов, директорът на дирекция „Култура и образование“ г-жа Ирена Петрова, изпълнителният директор на общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ г-жа Елена Минкова, г-жа Даниела Бирова – ръководител звено „Туризъм“ към ОП „Русе арт“, председателят на СБХ – Русе г-н Валентин Георгиев и г-н Калчо Петков – директор на Регионалния телевизионен център – Русе, който е и медиен партньор на изложението.

Събитията в трите дни се развиват в следните направления:

•    Туристическо изложение;

•    Фестивална програма – туристически анимации в градска среда на открито;

•    Дискусионна програма;

•    Маркетингови дейности за популяризиране на изложението и фестивала;

•    Презентиране на нов туристически продукт „Винен туризъм“ и кухня;

Общият брой на всички организации-изложители, занаятчии и демонстрации е 131, в това число и представители от Унгария и Румъния.Русенци и гостите на града ще се запознаят с 69 щанда и 35 занаята.  Изложителите саместни администрации, хотелиери и ресторантьори, туроператори, разработващи туристически продукти, туристически агенти, регионални проекти, НПО, професионални браншови организации, образователни институции, туристически дружества, културни институти, винопроизводители, медии, издатели и други.

Фестивалната програма включва дейности във връзка с организиране на изложбени пространства и сцени на открито, презентиране на продукти на художествени занаяти и изкуства, представяне на туристически анимации, демонстрации и туристически атракции в градска среда. С цел разширяване обхвата на изложението и фестивала е организирано представяне на нов туристически продукт „Винен туризъм“ и кухня в партньорство с местни винопроизводители. Организирани са кулинарни демонстрации за презентиране на туристически продукти, свързани с традиционна кухня от региона, както и традиционна унгарска кухня.

„Тъй като през 2016-а година Русе е европейски град на спорта, сме предвидили и много спортни атракции – шах на открито, акробатика и други“, заяви Мариан Савов. Той призова русенци на 14 май да почувстват магията на аржентинското танго с открити уроци в залата на Младежкия дом. В рамките на изложението ще бъде представен и филм, посветен на Русе. „В нашия град са се снимали много игрални филми, ще разберете защо Русе е бил избран за тяхна снимачна площадка. Това не е традиционен рекламен филм, а с любопитни факти за града“, каза Калчо Петков. По думите му, ще се подготви и филм за самия фестивал и изложение, който ще бъде излъчен през юни.

Художникът Валентин Георгиев сподели, че в градинката пред Доходното здание ще има ателиета, които могат да бъдат посещавани и от възрастни, и от деца, тъй като ще се работи с различни техники.

Елена Минкова презентира Второто издание на парада за ретро автомобили, което тази година е част от „Уикенд туризъм“. Той ще се проведе на 14 май и за пръв път ще има участници с мотоциклети.

На 12 май, от 12 часа, пред Доходното здание, кметът Пламен Стоилов ще открие официално изложението и фестивала.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/