Пропускане до съдържанието на страницата

49. Фолклорен събор „ЗЛАТНАТА ГЪДУЛКА“ ще се проведе в неделя, 10-и юни

четвъртък, 07 юни 2018

На 10 юни, неделя, от 9 ч., Паркът на младежта отново ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор, с провеждането на фолклорния събор „Златната гъдулка“, който се организира от Община Русе.

Съгласно регламента, съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  -  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи), като на сцената тази година ще се представят над 460 участници, от които 24 индивидуални изпълнители, 17 танцови състава, 32 - певчески. Общо 20 са групите и индивидуалните изпълнители от Русе, 5 – от Велико Търново, 3 – от Силистра, от Ямбол и Търговище – по 1.

В 12 ч., по време на почивката в конкурсната програма, ще се състои обеден концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев.

С нелеката задача да оценява изпълненията, ще се заеме експертно жури в състав: проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей - Русе, проф. д-р Горица Найденова – етномузиколог и Генчо Генчев – кмет на Община Свищов.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда  - Приз „Златната гъдулка”.

Тазгодишното 49-то издание на фолклорния събор обещава да бъде изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото колоритно събитие в рамките на програмата – Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

Водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/