Пропускане до съдържанието на страницата

Близо 107 000 души съпреживяха емоцияна от кампанията "Русе - град на свободния дух " през 2018 година

вторник, 12 февруари 2019

Отчет за дейността на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2018 година беше представен на пресконференция днес. На срещата с журналисти присъстваха д-р Страхил Карапчански – Председател на Управителния съвет, членовете на Управителния съвет – г-жа Ирена Петрова и г-жа Мария Георгиева, Изпълнителният директор на Фондацията г-жа Елена Минкова и експерт „Програми и проекти“ - г-жа Десислава Василева.

Д-р Карапчански представи по-важните акценти от работата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2018 година.

Той отбеляза, че през изминалата година са осъществени 287събития, посетени от близо 107 000 души. Фондацията е заложила на идеи, в чието реализиране се включиха 36 екипа. Близо два пъти е нараснал броят на активните участници, в сравнение с 2017 година. През предходната година той е 7779, а  доброволците са 369 . Създадени бяха 960 творчески продукта. В резултат на дейностите са реализирани 284 партньорства.

Водени от убеждението, че най-добрите посланици на Русе са талантливите и знаещите, хората с новаторско мислене, в рамките на фонд „Лицата на Русе“ са подкрепени 101 местни таланти, сред които  две талантливи лица и четири творчески екипа от Община Русе.

Продължи реализирането на стартиралата през 2016 година  благотворителна кампания под мотото „Талант без граници“ в полза на обновяването на музикалните инструменти в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в гр. Русе. За да може училището да реализира отговорната си мисия са необходими средства в размер на 146 250 лв. за постепенно закупуване на нови 15 пиана, които да заменят неподлежащите на ремонт инструменти.

За периода от 1 януари до 31 декември 2018 г. по специално разкритата за целта сметка на Фондация „Русе – град на свободния дух“ са постъпили 2362  лв. от общо 4 дарения. Така общата събрана сума за две години е 6881 лв. Кампанията ще продължи и през 2019 г.

 

Акцент в работата на Фондацията през 2018 година беше организирането на широкомащабни събития, които надхвърлят утвърдените формати.  За първи път в Русе се проведе музикален пърформанс „Европа – това сме ние“. Той беше част от проекта „Познаваме Европа – повишаване информираността на гражданите на Община Русе относно приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС“, който се реализира по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“ на Националното сдружение на общините в Република България.

 Проведоха се още Фестивал „3D стрийт арт“ -  една съвременна форма на общуване чрез изкуство. Хиляди зрители привлякоха и събития с утвърдена вече традиция като Парад на ретро автомобили и Грийн рок фест.

Само за месец и половина над 10 000 русенци и гости на града станаха част от зимното приключение „Сребърните кънки“, което отбеляза откритата за първи път след няколкогодишна пауза ледена пързалка.

По инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ стартът й беше даден с уникално светлинно шоу върху лед. Ледената пързалка в Русе стана домакин на демонстративен мач на детския отбор по хокей на лед на ЦСКА и привлече отборите по фигурно пързаляне на Клубовете „Ледени искри“ – София и „Одесос“ – Варна. Сдружение „Екстрем скейт“ представи първия в Русе Кънкифест, а децата имаха възможност да се включат в забавни игри на лед с любими герои от приказки. С откриването на ледената пързалка в Русе стартира и инициативата „Първи стъпки на кънки върху лед“, в която се включиха десетки начинаещи кънкьори.

Специално внимание беше обърнато на програма „Знание и растеж“, която се превърна в успешен модел за местно партньорство в сферата на образованието, науката, новите технологии и историята. По инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“ в края на 2017  и началото на 2018 година беше обявено поредното издание на конкурса. В резултат по програмата за 2018 година бяха одобрени 20 проекта, които получиха финансиране на обща стойност 121 455,56 лв., а общата стойност на проектите е 201 232,56 лв. От тях до края на 2018 година успешно бяха реализирани 18 проекта. През 2018 година приключи реализирането на още 9 проекта, одобрени по програма „Знание и растеж“ за периода 2017/2018 година.

Насърчаването на здравословния начин на живот и подобряването на културата на активност е сред основните приоритети на Фондация „Русе – град на свободния дух“, като знак за устойчивост след проведената успешна кампания „Русе – Европейски град на спорта 2016“.

В тази връзка през 2018 година с подкрепата на Фондацията бяха реализирани общо 2 проекта.

През 2018 година успешно приключи стартиралият през 2016 г. проект „Интегрирана Мултимедийна Платформа за Активни Култура и Туризъм“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A България - Румъния 2014-2020. В изпълнението на проекта участва Фондация „Русе – град на свободния дух“, в партньорство

със Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин“, Община Лом и Асоциация за проекти „Алексис Филиаши“ от Румъния. Стойността на проекта беше 1 387 448,53 EUR.

Целта на заложените в проекта дейности е да се популяризира трансграничния район Румъния-България като атрактивна туристическа дестинация, на базата на устойчиво използване на природните и културни ресурси, чрез иновационни и интерактивни ИТ решения за предоставяне на туристически услуги.

Като резултат от проекта беше създадена пространствена база данни за културни, природни и исторически обекти на територията на целия трансграничен район. Разработени бяха комплексни туристически маршрути в направленията: култура и история, природа и спорт, вино и гурме, религия и селски туризъм.

Като партньор по проекта, Фондация „Русе – град на свободния дух“ имаше ангажимент за изработката на мултимедийни формати за общо 100 природни, културни и исторически обекти от българската част на

трансграничния регион Румъния-България. Всички продукти, разработени в хода на проекта, са обединени в иновативна, интерактивна и триезична онлайн ГИС базирана платформа за предоставяне на информация и туристически услуги, достъпна на адрес www.impact-tour.eu.

Чрез разработеното безплатно туристическо мобилно приложение Impact-tour, услугите са достъпни и за всяко мобилно устройство, което работи с операционна система Андроид и iOS. Така, всеки може да планира и организира своята почивка в трансграничния регион Румъния-България!

Приходите на Фондацията за 2018 година възлизат на 385 561 лв., отбеляза по време на пресконференцията д-р Страхил Карапчански.  От тях 144 997 лв. са от 29 дарения в полза на кампаниите „Русе – град на свободния дух“ и „Талант без граници“, от които 2 са на физически лица.

Председателят на Управителния съвет д-р Страхил Карапчански отправи благодарност към екипа на Фондацията, към Общински съвет – Русе, който е неин Върховен колективен орган на управление, към всички приятели, партньори и дарители, представители на средствата за масово осведомяване и заяви, че доверието, което получи организацията и успехът са достатъчен мотив тя да работи със същите темпове и през 2019 година.

 

Той отбеляза, че към момента е в ход конкурса за проектни предложения по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“  и Фондация „Еконт“ за 2019 година.

 

През 2019 година Фондация „Русе – град на свободния дух“ ще предложи на русенци и гостите на града събития, които  се радват на голям интерес като Парад на ретро автомобили, Грийн рок фест, 3DSTREETSRT, Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“. Ще се реализират още два музикални пърформанса на открито по повод 9 май –Денят на Европа и 22 септември –Денят на независимостта на България.

 

Фонд "Лицата на Русе" ще продължи да подпомага дейността на талантливи русенци, изявяващи се в различни сфери на науката, образованието, изкуството, културата, с убеждението, че именно те са посланиците на града ни пред света.

Един от основните акценти в работата на Фондация „Русе - град на свободния дух“ и през 2019 година ще бъде и създаването на устойчива мрежа от партньорства и междусекторно сътрудничество.

Ще бъдат инициирани и подкрепени събития в областта на масовия спорт, като основа за здравословен начин на живот, както и за утвърждаване и развитие на традиции, създадени в резултат на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“, реализирана през 2016 година.

Активната дейност на Фондацията ще бъде свързана и с утвърждаването на Русе като „град на свободния дух“ като обединяваща платформа.  Ще се извършва задълбочен анализ на културните политики на местно ниво, както и на резултатите от провежданите политики в областта на образованието, науката и масовия спорт.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/