Пропускане до съдържанието на страницата

Бюджет 2019 беше приет на заседание на Общинси съвет - Русе

вторник, 05 февруари 2019

Днес на извънредно заседание на Общински съвет – Русе беше приет Бюджет 2019с 37 гласа „за“, 9 „против“ и 3 „въздържал се“. Бюджетът за 2019-а година заедно с преходния остатък възлиза на 138 045 361 лв., като сумата е с близо 4 млн. лв. повече в сравнение с 2018-та.

Наблюдава се ръст в общо шест функции, като в сферата на образованието, която има най-голям дял в бюджета, са осигурени целеви средства в размер на 150 000 лв. за оборудване и ремонти, в т.ч. на дворни пространства в детските градини. Традиционно и през тази година са предвидени 20 000 лв. за подпомагане и стимулиране на даровити деца, за пръв път е обособено и ново перо - 150 000 лв. за поддържане на детските съоръжения. Бюджетът осигурява и резерв за непредвидени и неотложни разходи в размер на 220 000  лв.

Ключов акцент през настоящата година е успешното изпълнение на проектите, които ще преобразят облика на града чрез реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда и изграждане на зони за обществен отдих; рехабилитация на два ключови булеварда в града – „Липник“ и „Трети март“; надграждане с втори етап на проекта за интегриран градски транспорт; ремонт на пет сгради от образователната инфраструктура и на сградата на Пантеона на възрожденците; традиционно, и през тази година, фонд „Малки населени места“ осигурява средства за проекти в размер на 320 хил. лв., както и 700 000 лева за ремонт на уличната им мрежа. За поредна година са отделени повече средства за транспорта, като ще бъдат подпомогнати приоритетно хората с увреждания с намаляване цената на техните карти, след като предишните две години бяха намалени цените на картите за ученици и пенсионери.

Сред стратегическите обекти, включени в Инвестиционната програма на Община Русе за 2019 година са: изграждане на голям модерен плувен комплекс;изграждане на спортна зала в СУ „Васил Левски“;енергийна ефективност на система за улично осветление на гр. Русе - подмяна на над 1200 улични и 435 паркови осветители;обновяване на 20 бр. детски площадки и проектиране за обновяването на още 25;изграждане на 2 бр. площадки за фитнес на открито и на 2 бр. стрийт площадки;изпълнение на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух и обществената хигиенаи други.

Бюджетът кореспондира изцяло със заложените цели в Програмата за управление и Общинския план за развитие на Община Русе, като подпомага успешното изпълнение на Инвестиционната ни програма, по която през 2019-та година се планира да се изпълнят 118 инфраструктурни обекта, в това число и 40 обекта по различни проекти.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/