Пропускане до съдържанието на страницата

Д-р Страхил Карапчански откри двудневен форум, посветен на Стратегията за Дунавския регион в Русе

четвъртък, 04 октомври 2018

„Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион – настояще и бъдеще“ е темата на двудневната конференция, която Областен информационен център – Русе организира под егидата на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов.

 „Град Русе е доказан лидер на трансгранично сътрудничество и най-големият град в Дунавския регион, което го прави изключително подходящ домакин на днешния форум“, заяви заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански по време на откриването днес в присъствието на гости от страната и чужбина – представители на различни институции, сдружения, проектни екипи и др. Той представи ключовата роля, която играе град Русе за България в изпълнението на Стратегията на ЕС за Дунавския регион и качествата му като център на Дунавския туристически регион с приоритет в развитието на круизния и културния туризъм. Д-р Карапчански запозна аудиторията с Общинския план за развитие на Община Русе, който предвижда до 2020 година да бъдат изпълнени над 280 проекта на стойност над 830 млн. лв.  в сферата на икономическото и социално сближаване, териториалната свързаност и достъпност на региона, енергийна ефективност и опазването на околната среда за устойчивото развитие на общината. Той представи още знаковите инфраструктурни проекти на Общината, одобрени за финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България; приоритетите в Трансграния мастерплан на Еврорегион Русе-Гюргево и акцентите в новия инвестиционен портал на Общината.

След това, Вяра Минчева, Първи секретар - Регионална политика в Постоянното представителство на Република България в ЕС презентира постигнатото по време на ротационното председателство  на България на Дунавската стратегия и бъдещето на финансовата подкрепа за изпълнението на стратегията.

Фокусът на конференцията е насочен към популяризиране на Стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион и на проекти, които са подкрепени финансово от оперативните програми, Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., Interreg Danube Transnational Programme, Inretreg V-A България – Румъния, Механизъм за свързване на Европа (CEF). Специален акцент на форума е ротационното председателство на България на Дунавската стратегия, което започна през октомври 2017 г. и ще приключи през октомври 2018 г.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/