Пропускане до съдържанието на страницата

Девети Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика - Русе 2017

вторник, 07 февруари 2017

Общинският детски център за култура и изкуство организира Х Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти, деца и младежи, който ще се проведе в град Русе на 17 и 18 март 2017 г. Тази година конкурсът е включен в програмата на Министерството на културата за закрила на деца с изявени дарби. Отличените индивидуални участници, класирани на първо, второ и трето място в трета възрастова група (от 14 г. до 17 г.) в първи раздел, народно пеене и втори раздел, инструменталисти, ще получат едногодишна стипендия съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Целта  на конкурса е популяризиране на българския музикален фолклор и приобщаване на младото поколение към българската култура. Провежда се в четири раздела: народно пеене – индивидуални изпълнители, инструменталисти–индивидуални изпълнители, камерни вокални и инструментални групи, както и хорови състави и оркестри. При първите два раздела, народно пеене и инструменталисти – индивидуални изпълнители, има три възрастови групи – първа група (до 10 год.), втора група (от 11 до 13 год.) и трета група (от 14 до 17 год.). В трети раздел, камерни вокални и инструментални групи, възрастовите групи са две: първа група (от 11 до 13 год.) и втора група (от 14 до 17 год.). За хоровите състави и оркестри възрастовото ограничение е до 19 год.  

Компетентно жури с председател проф. акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, град Пловдив и членове: талантливите народни певици от квартет „Славей“ и Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев“, град Котел ще оценяват талантливите изпълнители.

В деветото издание на конкурса се състезаваха над 200 участници от цяла България – НМУ-София, НУИ-Плевен и Русе, НУФИ-Котел, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Трявна, Велики Преслав, Монтана, Банско, Силистра и др.

Тазгодишното издание на фолклорния конкурс ще се проведе в Канев център със съдействието на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Там ще се състои и Гала концерта, в който ще участват отличените млади певци, инструменталисти, хорове и оркестри.  Всички наградени ще получат грамоти, плакети и предметни награди, осигурени от спонсори.

Русенските любители на българския фолклор могат да се насладят и на прекрасните гласове на певиците от квартет „Славей“, които ще участват в гала концерта.

Входът е свободен.

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА
СТАТУТ НА КОНКУРСА

 

 

 

 


 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/