Пропускане до съдържанието на страницата

Фолклорният събор „Златна гъдулка“ ще събере изпълнители от България, Молдова и Румъния

вторник, 30 май 2023

      На 4 юни /неделя/ от 9 ч. в Парка на младежта ще започне 53-ото издание на Традиционния събор „Златната гъдулка“, организиран от Община Русе.

     Всяка година стотици изпълнители – танцови и певчески състави, инструменталисти, певци, разказвачи и групи за народни обичаи, привличат на русенска сцена многобройните почитатели и ценители на фолклора и народното творчество.

   Фолклорният събор „Златната гъдулка“ тази година ще представи близо 600 участници – индивидуални изпълнители, певчески, танцови и инструментални състави от град Русе и областите Русе, София, Разград, Търговище, Силистра, Варна, Велико Търново и Габрово.

     Специални гости на събора ще бъдат изпълнители и състави от българските общности в гр. Тараклия – Молдова и от Извоареле, Румъния, а гост-изпълнител на традиционния обеден концерт в рамките на събора е обичаният от всички майстор на народната песен – народният певец Илия Луков.

     Професионално жури ще има трудната задача да излъчи както носителя на престижния приз „Златната гъдулка“ за 2023 г., така и носителите на награди и в останалите 7 категории – 4 колективни и 3 индивидуални. Изпълненията ще бъдат оценявани от директора на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, етномузиколога от БАН проф. д-р Горица Найденова, етномузиколога Людмила Григорова и хореографа Богдан Донев.

    Привлекателен и колоритен акцент в програмата на събора ще е и традиционната „Уличка на занаятите“, организирана ежегодно от Дунавската задруга на майсторите на художествените занаяти в Русе.

      Водещ на програмата ще бъде музикалният изпълнител Даниел Спасов.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/