Пропускане до съдържанието на страницата

Форум „Приоритетна свързаност на Северна България“ се проведе в Русе

четвъртък, 14 март 2019

Днес, в зала „Европа“ се проведе форум „Приоритетна свързаност на Северна България“, организиран от Община Русе и Института за пътна безопасност.

На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ г-н Георги Терзийски, областният управител на Област Русе г-н Галин Григоров, зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, г-н Богдан Милчев - председател на Института за пътна безопасност, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ и председател на Общински съвет – Русе проф. Христо Белоев, Председателят на Общото събрание на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Велизара Пенчева, Началникът на РУО-Русе - Росица Георгиева, както и кметове на общини, областни управители и други.

„Един от най-големите проблеми на Северна България е транспортната свързаност. Изграждането на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ е от изключителна важност - пътят е един от най-натоварените в страната и с голяма концентрация на пътни произшествия. Успешното използване на потенциала за развитието на Русе е пряко свързано и с доизграждането на магистрала Хемус. Радвам се, че държавата направи така, че да постави като основен приоритет за Северна България транспортната свързаност“, сподели в началото г-н Пламен Стоилов. Той допълни още, че от голямо значение е построяването на нов мост на река Дунав между Русе и Гюргево – „Дунав мост – 3“, както и пускането в експлоатация на Летище Русе – единственото към момента общинско летище в България, с потенциал да утвърди региона като значим мултимодален транспортен и логистичен център в Югоизточна Европа.

По време на форума бяха представени политиките за преодоляване на регионалните дисбаланси чрез приоритетно изграждане на безопасна транспортна инфраструктура.

Г-н Георги Терзийски - председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ обърна особено внимание на един от приоритетите, а именно свързаността – чрез изграждането на автомагистрала между Русе и Велико Търново.  Председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова представи функциите на новосъздадената агенция и говори за цялостното подобряване на пътната безопасност в страната и намаляването на броя на убитите и ранените при пътно-транспортни произшествия.

 В края на събитието г-н Милчев презентира създаването на безопасна инфраструктура – Визия нула жертви по пътя от пътнотранспортни произшествия.

Участниците във форума близо час дискутираха изграждането на безопасна транспортна система в Северна България.

По-рано днес се проведе и работна среща в кабинета на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов. На нея присъстваха още зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска, Митрополит Наум, председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ г-н Георги Терзийски.  Митрополит Наум запозна г-н Терзийски и г-жа Крумова с пътища, които трябва да бъдат ремонтирани около манастирите в Русенска област. Беше обсъдено и изграждането на Кръгово кръстовище в района на „Джъмбо“.

Утре, 15.03.2018 г., Институтът за пътна безопасност инициира провеждането на Олимпиада по пътна безопасност„Стани безопасен на пътя“. Община Русе, заедно с РУО-Русе, подкрепят възпитаването на безопасно поведение от най-ранна възраст и се включват в инициативата. Стартът на олимпиадата ще бъде от 10:30 часа, в аулата на Средно училище „Васил Левски“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/