Пропускане до съдържанието на страницата

Храмът "Всех Святих" отвори врати днес

неделя, 10 септември 2017

 Днес, новопостроеният храм „Всех Святих“ в Парка на възрожденците отвори врати. На церемонията по официалното откриване и светата литургия присъстваха Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Русенски митрополит Наум, министър-председателят на Република България Бойко Борисов, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, заместник-кметовете Димитър Наков, Страхил Карапчански, Иван Григоров, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска, народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Андриан Райков, Искрен Веселинов, областният управител на Област Русе Галин Григоров и зам. областните управители Свилен Иванов и Валентин Колев, председателят на ОбС Русе проф. Христо Белоев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ Велизара Пенчева, общински съветници, дарители на църквата и десетки русенци.

Патриарх Неофит отправи пожелания за здраве и благоденствие към целия български народ. В словото си, Митрополит Наум припомни историята за разрушаването на храма през 1975 година и пътя на изграждането му. Той изрази благодарност към дарителите и подари на Българския патриарх Неофит почетен знак на Русенската митрополия „Св. Димитър Басарбовски“ 1-ва степен, а на г-н Борисов – икона. Митрополит Наум връчи грамоти и икони на архиереите гости, духовниците и дарителите. Кратко приветствие отправи и митр. Лонгин, представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. След това митрополит Наум и г-н Борисов откриха възпоменателна плоча за освещаването.

На тържествения обяд след събитието, от името на Общината, заместник-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков подари на митрополит Наум икона на закрилника на Русе - Св. Георги, която ще бъде поставена на видно място в храма.

Припомняме, че в края на февруари 2016 г. създаденото за възстановяването на храма сдружение „Всех Святих“ прехвърли собствеността му на Русенската митрополия, връчвайки нотариалния акт и ключовете за църквата на Русенския митрополит Наум. Помощ за възстановяването на храма оказа и премиерът Бойко Борисов, който се ангажира да бъдат осигурени средства за довършването му, като кабинетът отпусна 250 000 лв. Работата по възстановяването на църквата започна през 1998 г., а същинската дейност стартира през 2007-а година.

В освещаването и Светата Литургия в храма се включиха духовници от митрополитски хор „Св. Димитър Басарбовски“, хор от Украйна и хористи на Руското подворие в София, гости-духовници и архиереи.

Теренът около храма също е изцяло облагороден, като са изградени нови бордюри и каменна основа на тротоарите, възстановена е пешеходната алея пред църквата и има ново осветление.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/