Пропускане до съдържанието на страницата

Именитият художник проф. Николай Русчуклиев бе избран за почетен гражданин на Русе

вторник, 24 януари 2023

         С пълно мнозинство общинските съветници гласуваха известният русенски художник проф. Николай Русчуклиев да бъде избран за почетен гражданин на Русе. Доайенът на изобразителното изкуство в града бе предложен за почетната титла от директора на Художествената галерия Елена Великова. В края на 2022 г. проф. Русчуклиев отпразнува своя 90-годишен юбилей, който бе ознаменуван с изложба на най-новите му творби.

       Николай Константинов Николов е роден на 15 ноември 1932 г. в Плевен в семейството на виден юрист. През 1961 г. младият артист завършва Националната художествена академия в София. По-късно той идва в Русе като гимназиален учител по рисуване. Тук той решава да остане завинаги, приемайки артистичния псевдоним Русчуклиев, за да покаже връзката си с града.

         През дългите години на своята кариера проф. Русчуклиев работи като уредник в Художествена галерия – Русе и преподавател по живопис в ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Той е и един от доайените на групата на Съюза на българските художници в Русе.

         За своите 90 години живописецът е дарил над 400 свои произведения на културни институции и галерии в София, Велико Търново, Видин, Русе, Габрово и др. Носител е на Награда „Русе“ за изобразително изкуство. Званието Почетен гражданин на Русе е най-високото в кариерата му. То е и признание за цялостния му принос към издигане престижа и утвърждаване авторитета на града като значим художествен център.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/