Пропускане до съдържанието на страницата

Информация за собствениците на едри и дребни преживни животни

петък, 13 май 2016

В изпълнение на Заповед № РД 11-724/27.04.2016 г. на Изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Ви информирам, че Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) гр. Русе е в състояние на повишена епизоотична готовност.

Придвижването/транспортирането на едри преживни животни, отглеждани в област Русе, както и на дребни преживни животни, отглеждани в животновъдни обекти заедно с други едри преживни животни, се осъществява само в областта. Придвижването/транспортирането до съседна област в Северна България се извършва само след уведомление и получено разрешение от ЦУ на БАБХ. Животните трябва да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени с ветеринарномедицинско свидетелство, издадено от официален ветеринарен лекар и с ветеринарномедицински паспорт, термометрирани, с извършен клиничен преглед, обработени с инсектициди. Превозното средство трябва да се дезинфекцира преди излизане от обекта.

Придвижването/транспортирането на дребни преживни животни, отглеждани самостоятелно в животновъден обект се извършва при следните условия: обработка на животните с инсектицидни препарати, транспортните средства да бъдат предварително почистени и дезинфекцирани, да превозват по време на един курс животни само от един обект и да се почиства и дезинфекцира отново преди напускане на обекта, където са разтоварени животните.

Собствениците на едри и дребни преживни животни незабавно информират съответния ветеринарен лекар на общината при съмнение за заболяване и/или при смърт на животните.

Клането на едри преживни животни с произход от животновъдни обекти в Област Русе се извършва в месодобивни предприятия на територията на същата или съседна административна област.

Суровото мляко, добито от млекодобивните стопанства  на територията на Област Русе се преработва в млекопреработвателни предприятия на територията на страната, като всяко транспортно средство, което превозва сурово мляко, трябва да бъде снабдено с оборудване за извършване на дезинфекция на ходовата част.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/