Пропускане до съдържанието на страницата

Изложба на румънска художничка гостува в русенския Екомузей

вторник, 22 ноември 2022

„Състояния“ е името на живописната изложба, която бе открита вчера в Екомузея в Русе.

Неин автор в румънската художничка Петра Шербанеску Тънасе, председател на съюза на румънските художници – филиал Гюргево.

Експозицията представя 14 ефирни портрета в стил Бел епок, изразяващи богатата гама от емоционални състояния, които единствено една дама е способна да изпита и изрази.

 

„Благодаря Ви за усилията и последователността, които полагате през годините за развитието на изобразителното изкуство и културния обмен между България и Румъния!“, поздрави я зам-кметът Енчо Енчев.

На откриването на изложбата присъстваха председателят на Асоциация Еврорегион „Данубиус“ Лили Ганчева и директорът на Регионален исторически музей – Русе проф. Николай Ненов, с чието съдействие се реализира събитието.

 

Спомоществователи са още Окръжен център за консервация и съхранение на народните обичаи и традиции – Гюргево, а куратор е директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова.

 

Петра Шербанеску работи над 28 г. като музеограф по проблеми на изкуството в Окръжен музей „Теохаери Антонеску“ – Гюргево.

Към момента е учител по рисуване към Народно училище за изкуства и занаяти – Гюргево и Културен център „Йон Виня“.

„Живописта представлява мен, тя е част от мен. Когато съм пред платното с четката в ръка, се отделям от този свят и живея в моя свят. Живописта е животът ми“, казва Шербанеску.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/