Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пламен Стоилов награди Спортист на годината за 2016-а година - Севда Асенова

петък, 13 януари 2017

Днес в Доходно здание се състоя церемонията по връчването на наградите „Спортист на годината“. На нея присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, неговите заместници Иван Григоров и Димитър Наков, зам.областният управител Валентин Колев, главният редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов, състезатели, треньори,представители на спортни клубове и преподаватели по физическо възпитание и спорт.

„Всички ние, русенци, се гордеем с нашите спортисти, техните треньори и резултатите, които постигнаха. 2016-а беше силна и успешна за града ни и развитието на спорта. Скъпи състезатели, вие сте идолите и примера за подражание на младите хора“, заяви г-н Стоилов и пожела здраве и още по-успешна 2017-а година за всички.

За осъществяването на тазгодишната 45-та по ред церемония допринесоха 14 спортни журналисти от град Русе, номинирали 20 състезатели в анкетата на вестник „Утро“. След класирането, бяха отличени десет от тях и получиха грамоти, плакети „Русе“ и книги за спортната история на Русе, които са подарък от семейството на г-н Богдан Ганев.

Десета позицияс 32 точки бе отредена за вратаря Мартин Луков от ФК „Дунав“ за принос в доброто представяне на отбора в Първа лига, и третото му място в класацията „Вратар на годината“; девето мястоза най-младия щангист в националния отбор за жени Надежда Мей Нгуен от клуб „Русе“- вицешампионка на европейското първенство за кадети по вдигане на тежести до 17 години в Полша, 10-а на европейското за жени, носителка на бронзов медал в изхвърлянето на европейското за девойки до 20 години в Израел, пета в двубоя на това първенство и държавна шампионка;осмо мястос 36 точки за спортиста по вдигане на тежести Ангел Русев – шампион с европейски рекорд на европейското първенство за кадети до 15 години в Полша, както и държавен шампион; седмо мястос 37 точки за Мирослав Кирчев - кану-каяк в клуб "Дунав", участник на олимпийските игри в Рио де Жанейро, шести на европейското първенство и държавен шампион; шеста позиция с 64 точки за Диян Димов за постигнати високи резултати през годината и за спомагане доброто представяне на отбора, взимайки участие във всички 19 срещи от есенния дял в Първа лига. В челната петица наградени бяха: със 78 точки Тодор Събев – каратист от клуб „Динамо“, завоювал редица престижни награди от световни, европейски и държавни шампионати за мъже, като на Европейското първенство по Шотокан карате – До в град Нюрнберг, Германия грабна първото място в категория до 70 килограма; четвъртие Борислав Новачков с 81 точки от клуб „Юнак“ -  участник на олимпийските игри в Рио де Жанейро с класиране до осмина финалите на игрите, шампион на турнира „Дан Колов“ и държавен шампион.

 В престижната тройка отличени бяха: Стилян Гроздев - възпитаник на Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ и тежкоатлетически спортен клуб „Русе“, който събра 84 точки. Той е шампион на европейското първенство за младежи до 20 години с нов европейски рекорд, шампион на европейското първенство за кадети до 17 години в Полша, седми на европейското за мъже и държавен шампион. Второто място със 101 точки бе отредено за  Стойка Петрова, която в категория до 54 кг спечели сребърен медал на световното първенство по бокс за жени в Астана, Казахстан и е държавен шампион. Фаворитът в класацията и на първо място се нареди със 114 точки Севда Асенова - европейска шампионка по бокс за жени в категория до 48 кг и държавна шампионка.

Чрез анкетата бе определен и най-добрият отбор за 2016-а година -  ФК „Дунав“, който беше удостоен с Кристален знак. С приза за най-добър приложник бе отличен Иван Маринов, корабомоделист – „Спортен модел клуб Приста“. С титлата най-добър треньор беше удостоен Веселин Великов, футболен наставник на „Дунав“.

От името на председателя на Българската федерация по борба Валентин Йорданов бяха връчени статуетки „Спортен Олимп“ и парични премии за най-добър спортист, най-добър треньор и най-добър отбор на годината. Специална награда бе отредена за Ружди Ружди за изключително високият резултат, който постигна на Параолимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро, където грабна златото, подобрявайки собствения си световен рекорд. Той получи и подарък – картина от президента на Федерацията по борба г-н Йорданов.

За четвърта година с грамоти бяха отличени учители по физическо възпитание и спорт, водили отбори, класирали се на призови места на финали на ученически игри на Министерството на образованието и науката през учебната 2015/16 г: Красимир Добрев – водач на отбора по баскетбол на момчета от 5-7 клас от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, класирал се на първо място; Илко Канатов – водач на отбора по хандбал на момчета и момичета от 5-7 клас от ОУ „Отец Паисий“, град Мартен, класирали се на второ място на финалите на Ученическите игри в гр. Горна Оряховица и гр. Добрич; Станислав Ламбев – водач на отбора по лека атлетика на момчета от 5-7 клас от СУ „Христо Ботев“, класирал се на второ място на финалите на Ученическите игри в град Сливен и Теодора Веселинова – водач на отбора по баскетбол на юноши от 11-12 клас от ПГИУ „Елиас Канети“, класирал се на трето място на финалите на Ученическите игри в град Видин.

В церемонията се включи и талантливата русенка Габриела Йорданова, която изпълни химна на ФК „Дунав“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/