Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пламен Стоилов се срещна със световноизвестния учен проф. Самуил Рефетов

четвъртък, 15 юни 2017

Днес, кметът Пламен Стоилов се срещна със световноизвестния учен и русенец акад. проф. д-р Самуил Рефетов, придружен от неговото семейство и съученика му Веселин Петров.

Проф. Рефетов заяви, че винаги, когато посещава България, се връща в родния си град и отбеляза значителната промяна в облика на Русе. Неговото семейство остана впечатлено от архитектурата и Паметника на свободата. Вчера те посетиха Историческия музей, за да разгледат изложбата „120 години френско училище“, а по-късно днес професорът ще посети Русенски университет „Ангел Кънчев“ за среща с ръководството и екипа на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, като ще бъдат обсъдени възможностите за участие в международни проекти.

Г-н Стоилов подари на проф. Рефетов картина, изобразяваща дунавския бряг и поздравителен адрес по повод 80-тия му рожден ден, който отбеляза на 11 юни тази година. Русенският градоначалник не скри възхищението си от значителните успехи на проф. Рефетов и заяви, че се чувства горд русенец да прославя града на световно ниво. Той му пожела да се връща често и да продължава в същия дух, с всеотдайност и професионализъм да работи в името на науката. Проф. Рефетов от своя страна подари на кмета книгата на Любен Рабчев „От Калифорния до Стълпище“ с посвещение от автора, както и фотография – дело на сина му Рефетов - младши.

Проф. Самуил Рефетов е роден на 11 юни 1937 г. в Русе. Учи във френското католическо училище „Санта Мария“, а от 1977 г. е редовен професор по медицина, експерт по ендокринология, педиатрия и генетика. Продължително време работи като директор на лабораторията по тиреоидни заболявания към университета, в последствие директор на програмите за специализация по ендокринология. През 1989 г., след 20-годишни проучвания, открива причината на Рефетовия синдром, която е мутация на рецептора на щитовидния хормон. Откритието му оказва влияние за развитието на генетиката, ранната профилактика и лечението на тиреоидните заболявания в световен мащаб, за което Самуил Рефетов е предложен за Нобелова награда за медицина. Чете лекции в различни университети в Италия, Белгия, Япония, Англия, Канада, Еквадор.

Избран е за доктор хонорис кауза на университетите в Каляри, Италия и на Свободния университет в Брюксел. Носител е на 29 почетни награди и отличия от научни институции и асоциации в областта на медицината, общественото здраве, биохимията и медицинската физика, автор е на над 500 научни труда. През 2012 г. получава наградата на Американската ендокринна организация „Фред Кондрак Кох“ за цялостен принос в ендокринологията. Владее английски, испански, френски и италиански. Понастоящем ученият работи в Чикагския университет в САЩ.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/