Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пламен Стоилов се запозна с новите диорами в екомузея

сряда, 10 януари 2018

Днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов разгледа новите архивни стилажи и диорами в Екомузея, които бяха представени от директора на Регионален исторически музей - Русе проф. Николай Ненов и Венцеслав Петков - уредник в отдел „Природа“.

Екомузеят с аквариум притежава най-голямата колекция от вкаменелости на хоботни бозайници и научни колекции от кожи на различни видове животни. Новата монтирана система го нарежда сред музеите с най-модерни и съвременни фондохранилища. Тя се състои от подвижни и неподвижни архивни полични стелажи във фондохранилището. Използвана е системата „Compactus Archive“ на водещата в бранша холандска фирма Bruynzeel b.v. и е изградена от метални модули, снабдени с товарни полици и чекмеджета, като между отделните модули е обособен коридор. Тази система е най-модерният начин за съхранение на фондови единици, тъй като позволява оползотворяване на площите в максимален размер и осигурява по-добра прегледност и систематичност. Там ще се съхраняват кожи на животни и палеонтологични находки.

При посещението беше презентирана и най-новата диорама „Гъби“, която представя копия на 13 вида гъби, срещащи се на територията на България.

„Впечатлен съм от новите експонати, както и от най-модерното в страната ни фондохранилище“, заяви кметът Пламен Стоилов и благодари на проф. Николай Ненов и Венцеслав Петков за грижите, които полагат този музей да продължава да се развива и да е един от най-модерните в страната.

За поредна година Екомузеят с аквариум е най-предпочитаният русенски музей, през който за година са преминали 17 852 души, като най-голям е делът на учениците.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/