Пропускане до съдържанието на страницата

Концерт на Швейцарския младежки симфоничен оркестър JSO Bern в Русе

понеделник, 04 юни 2018

На 12 юли, четвъртък, от 20:30 ч. на площад „Свобода“ ще се състои концерт на Швейцарския младежки симфоничен оркестър JSO Bern с диригент Дружелюб Янакиев и солисти – „кавалджията на света“ Теодосий Спасов, пианистът Ивайло Ковачев и Борис Динев (ударни).

Събитието се организира от Община Русе и Фондация „Алегра“.

Оркестър JSO е основан през 1987 г. и с годините дава възможност на млади музиканти да свирят симфонична музика на все по-високо ниво. От 2008 г. оркестърът представлява Швейцария в Европейската федерация на националните младежки оркестри (EFNYO). В Русе музикантите от JSO Bern ще свирят под диригентството на маестро Дружелюб Янакиев, който развива творческия си път като диригент и цигулар. Той завършва Висшето училище за музика и театър в Берн с концертна и солистична диплома по цигулка, след което учи във Висшето училище по изкуствата в Цюрих, дипломирайки се с отличие в две специалности – симфонично и оперно дирижиране. С нестандартните си музикални идеи и експериментаторски дух си спечелва име на един от най-иновативните и креативни млади диригенти в Швейцария.

Знаменитият световноизвестен кавалджия Теодосий Спасов стъпва неведнъж на русенска сцена, но за първи път в Русе ще бъде в компанията на младите музиканти от Швейцарския младежки оркестър. Той ще изпълни произведенията Странен повод, Балада за една надута гайда, Отвъд границата, Отворено настроение.

Сред солистите на JSO Bern  в Русе ще се изяви невероятният пианист Ивайло Ковачев, който успешно съчетава в репертоара си класическа, съвременна и джаз музика. Сред неговите партньори са концертмайсторите и членове на най-реномираните Швейцарски оркестри. Ивайло Ковачев е носител на редица отличия, между които са наградите на осем национални и международни конкурса по пиано. През 2009 г. участието му в съвместен музикален проект е удостоено с приз за най-добро изпълнение на годината в ефира на Швейцарската национална телевизия и с награда на публиката. От 2014 г. Ивайло Ковачев е музикален директор на музея „Йохан Якобс“ в Цюрих.

Майсторът на ударните Борис Динев е един от основателите на перкусионен ансамбъл Полиритмия (1976). С тази формация той концертира на множество музикални фестивали в България, цяла Европа, Куба, Тунис и Япония. Свири с всички български симфонични оркестри, както и с много от известните джаз музиканти – Любомир Денев, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Веселин Николов, Милчо Левиев, Антони Дончев и др. В дуо с Теодосии Спасов е гостувал на множество международни сцени. От 1991 г. живее и работи в Люксембург, като преподава в Conservatoire du Nord и в музикалното училище в Ещернах.

Всички русенци и гости на града ще имат изключителната възможност на 12 юли да видят отблизо зашеметяващите класни музиканти и да се насладят на една впечатляваща концертна програма под мотото „На изток от Алпите“, в която ще звучат „Унгарски танци“ от Бела Барток, Румънска рапсодия №1 от Джордже Енеску и „Ръченица“ от Петко Стайнов.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/