Пропускане до съдържанието на страницата

Мажоретен състав "Екстрийм" обра овациите на фестивал в Италия

сряда, 27 септември 2017

Мажоретен състав „Екстрийм“ при Общински младежки дом – Русе беше отличен с купа, плакет и грамота по време на 16-тия международен фестивал „Sopra vista” в Ричоне, Италия. В тазгодишното издание под надслов „Плажовете на Италия 2017” се включиха 23 групи от 13 държави - България, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Холандия, Полша, Словения, Украйна, Румъния, Хърватия, Ирландия и Грузия. България беше представена от мажоретките от Русе с ръководители Вероника Миланова и Петя Бонева и от вокална група „Вива тийнс“ – Тутракан с ръководител Доротея Бальовска.

Фестивалът се проведе в две вечери, като първата участниците представиха атрактивно дефиле по главната улица на курорта Ричоне, Римини. Българската група развя националния трибагреник и знамето на Община Русе, а жителите на градчето и туристите не спираха да се снимат с атрактивните участници от България. В първия концерт, който се проведе на сцена на плажната ивица, момичетата от мажоретен състав „Екстрийм“ представиха три комбинации с батони, помпони и знамена, специално подготвени за фестивала, а втората вечер спечелиха сърцата на публиката с цялостно представяне на сборна компилация, наречена „България“.

В публиката и тази година имаше наши сънародници, които са пропътували десетки километри, за да се докоснат до българското изкуство. След края на спектакъла, те споделиха, че са изключително впечатлени от програмата, представена от българските участници – от момичетата от „Екстрийм”, както и от въздействащите гласове на вокална група „Вива тийнс”, които през двете вечери представиха фолклорни обработки и хитове от конкурса „Евровизия“. 

При награждаването на момичетата и техните ръководители - с плакет, купа и грамота за отлично представяне, директорът на фестивала Роберто Кастелини  отправи покана за участие на българските групи и догодина. „Представянето на Русе беше вдъхновяващо и едно от най-запомнящите се, с истинско присъствие на сцената. Благодарим на Община Русе, на Общински младежки дом – Русе, че ни подарихте това вълнуващо преживяване, очакваме ви и догодина”, заяви  артистичният директор. От името на русенската група, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова подари на организаторите картина с един от символите на нашия град – Доходното здание и българско вино. От името на Община Русе тя благодари за аплодисментите, за приятелското отношение към българската група. „За нас беше чест да участваме в този фестивал за поредна година“, заяви още Ирена Петрова. Тя използва възможността, за да покани едни от най-добрите мажоретни състави, участници в „Sopra vista”, да се включат във второто издание на Международния фестивал „Ритъм & марш“ през 2018-а в Русе.

Извън фестивалната програма, децата успяха да разгледат част от красивата и топла Италия като посетиха Венеция и република Сан Марино. Участието във фестивала „Sopra vista” стана факт, благодарение на подкрепата на програма „Култура“ на Община Русе, както и общинска фондация „Русе – град на свободния дух”, която традиционно подпомага изявите на талантливите русенски деца.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/