Пропускане до съдържанието на страницата

Мажоретен състав „Екстрийм” се включи в 100-годишното издание на Габровския карнавал

вторник, 23 май 2023

      Момичетата от Мажоретен състав „Екстрийм“ към Общинския младежки дом с ръководители Вероника Миланова и Петя Бонева участваха в 100-годишното издание на Габровския карнавал. Събитието, което се провежда всяка трета събота на месец май, тази година беше под наслов „Има-няма 100 години карнавал“.

      Русенките представиха магията на мажоретното изкуство пред габровци и гости от цялата страна и чужбина. В карнавала имаше 69 картини на различни групи и състави, показани от над 2000 участници. По традиция бе изпълнено и символичното отрязване на опашката на царицата на карнавала - огромна шестметрова бутафорна габровска котка. Ритуалът бе изпълнен от кмета на града Таня Христова.

      Въпреки лошото време по време на карнавалното шествие, участниците и зрителите продължиха да се забавляват, а момичетата от „Екстрийм“ бяха посрещнати с аплодисменти и голям интерес.

      Най-старото запазено свидетелство за еквивалент на проявата е снимка от 1932 г. Карнавалните шествия по време на майските празници на града са наследници на габровската Олелийня през 30-те години на миналия век. Тя е била веселба на открито, свързана със сгледа на младите булки, омъжени през зимата.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/