Пропускане до съдържанието на страницата

МФ "Мартенски музикални дни" с атрактивна програма, насочена към деца, младежи и техните родители

понеделник, 19 март 2018

За поредна година МФ Мартенски музикални дни предлага една изключително атрактивна музикално-образователна програма, насочена към деца, младежи и техните родители.

На 18 март, неделя, в Регионален исторически музей – Русе най-малките се срещнаха със света на духовата музика, с който ги запозна духов квинтет Windy. Концертите на възглавници с Windy, организирани от Фондация „Модо-България“ и Община Русе, са специално ориентирани за всички малчугани и техните родители. Децата се включиха в занимателни и пъстри уъркшопи, както и в музикални образователни уроци, водени от пианистката Венета Нейнска. Прозвучаха музикалната приказка „Петя и вълкът“ от колоса на руската музика - Сергей Прокофиев, както и „Карнавал на животните“ от френския Моцарт - Камий Сен-Санс.

На 24 март, събота, в Доходно здание, от 19 ч. джазът ще срещне класиката под виртуозните пръсти на брилянтното клавирно дуо, носител на престижната награда ECHO – Аглика Генова и Любен Димитров, както и на невероятната Татяна Колева – майстор на перкусиите заедно с талантливия Виктор Бенев. Те ще изпълнят произведения от Д. Гершуин, Д. Елингтън, А. Копланд и Л. Бърнстейн, като подобаващо ще отпразнуват 120 години от рождението на Джордж Гершуин и 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн.

В неделя, 25 март, в Доходно здание, от 19 ч. ще се състои още едно неповторимо музикално събитие в програмата на Мартенски музикални дни - Джуниър – Перкусионен коктейл от американски ритми с изключителен заряд, сервиран от Татяна Колева, младите таланти от ансамбъл Youth Percussion Pool (Холандия) и със специалното участие на звездния перкусионист Гордън Стаут от САЩ. Впечатляващите музиканти, определяни от световната преса като „брилянтни, върховни перкусионисти“, ще представят една експлозивна програма с известни жанрови образци на автори като Скот Джоплин, Дюк Елингтън, Франк Дзапа, Стив Райх и др. Концертът се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България и Посолството на САЩ.

От 27 до 29 март превърналите се в любимци на русенската публика Блаж Кемперле, Ерик Нестлер, Алан Лужар и Гуерино Белароса от Саксофонен квартет SIGNUM отново ще завладеят няколко русенски училища, за да предадат на учениците магията на музиката. SIGNUM4KIDs обещава на всички деца и младежи истински музикални приключения с атрактивния квартет.

В последния фестивален ден от програмата на Мартенски музикални дни, на 1 април, неделя, в зала Филхармония, от 11 ч. „Веселите градски музиканти“ ще запознаят децата и техните родители с един забавен приказен фамилен концерт с музиката на прочутия майстор на детския мюзикъл Александър Владигеров. Музикантите Денко Проданов (в ролята на Петела) и любимката на младото поколение Прея (в ролята на Котката), заедно с пеещите актьори Рашко Младено (в ролята на Магарето) и Борислав Веженов (в ролята на Кучето), ще разкажат една популярна приказна история с помощта на музикантите от Русенска филхармония с прекрасния български диригент Любомир Денев – син. Концертната версия на този очарователен мюзикъл, създаден по прочутата приказка на Братя Грим „Бременските музиканти“, по нищо не отстъпва на сценичната и носи онази свежест, хумор, енергия и забава, типични за силно джазираната и суингираща музика на Александър Владигеров.

Мартенски музикални Джуниър тази година има своето четвърто издание и се организира по проект на Община – Русе и Фондация „Америка за България“.

58. МФ „Мартенски музикални дни“ (16 март – 1 април) ще предложи на публиката една богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Партньори в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Мегахим, Строител 94, Интис, Дунарит, Винпром, магазини Кауфланд, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

Официални медийни партньори: БНТ и БНР.

 

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu.

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/