Пропускане до съдържанието на страницата

Млада певица от Русе с престижна награда от Казахстан

вторник, 09 юли 2019

Първа награда завоюва Димана Дончева на завършилия преди три дни 12-ти Международен конкурс „Шаттък“ в казахстанската столица Нур-Султан (Астана).  Седемнадесетгодишната възпитаничка на НУИ „Проф. В. Стоянов“ преодоля конкуренцията на 40 участници от 12 страни (вкл. Русия, Казахстан, Украйна, САЩ и др.).

Димана получи покана да представя България на този престижен форум след поредица успешни изяви и награди, а през миналата година бе стипендиант на Министерството на културата. Първата награда от „Шаттък“ донесе много радост на младата русенка и отваря нова страница в творческия й път.

Участието на Димана Дончева стана възможно благодарение на подкрепата на  читалище „ Стефан Караджа 2018“, на Фондация „Русе - град на свободния дух“ и спонсори.

Дванадесетото издание на Международния конкурс „Шаттък“ се проведе на площада пред Областната администрация на града и е в рамките на тържествата, посветени на годишнината от обявяването на град Нур-Султан за столица на Казахстан. Младата поп певица омагьоса журито с дълбокия си и плътен тембър и с професионалното си пеене.  В конкурсната част тя изпълни песните „Наше лято“ на Тончо Русев и   „AT  LAST“ по музика на  Марк Гордън и Хари Уорън из репертоара на Ета Джеймс. Димана бе поканена да участва в програмата за официалното откриване на фестивала. Журито бе впечатлено от единството на визия и гласови възможности в  изпълненията на живо на младата русенка. Мнението на журито  е още по-ценно, защото то се оглавява от  най-добрия казахстански композитор Кенес Дуйсекеев. В тринадесет членното изключително квалитетно жури влизат представители на десет страни. За класата на журито говорят имена като академик Б. Тулегенова  - народна артистка, оперна певица и актриса, К. Акдаулетова, заслужила актриса, завеждаща катедра „Вокал“ в Музикалната академия на Казахстан, П. З. Лорейдис - продуцент, радио и телевизионен журналист от Куба,  Т. Апанасенко от Украйна - продуцент, меценат, директор на конкурса „Европа Молодая“ и др. Част от журито е и българският представител Николай Текелиев - доктор по естетика, журналист в БТА и официален представител на „Славянски базар“ за България.

След конкурсната част Димана получи покана за участие в конкурса „Роза на Изтока“ в Ташкент. Тя даде кратко интервю за Ташкентската телевизия, а директорът на фестивала, режисьорът Олга Иванникова високо оцени класата на Димана Дончева.

Самият председател, заслужилият деятел на изкуствата, кавалер на ордените „Парасат“ и „Курмети“, композиторът Кенес Дуйсекеев покани Димана да участва  догодина на конкурса „Туган Жер“ (Родно място), в който се изпълняват  негови песни. Това ще е първото международно издание на провеждащия се на всеки две години конкурс.

Към поканите за участие може да прибавим и тази за участие в един от най-големите конкурси в Средна Азия „Златен микрофон“, който се провежда  в двеста и петдесет хилядния град Костанай като организаторите поемат изцяло разходите й.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/