Пропускане до съдържанието на страницата

Многобройни фенове пяха песни на „Щурците“ в центъра на Русе

понеделник, 16 септември 2019

Фенове на твърдата музика се събраха на площад „Свобода“ в Русе в третия ден на 11-тото издание на Грийн рок фест. Сред тях имаше както русенци, така и  хора от цялата страна.  В последния ден беше дадена възможност за изява на русенски банди, свирещи предимно кавъри на световни хитове.

Първи на сцената се качиха M.I.G. 21. Групата е създадена преди няколко години от добре познати русенски музиканти, които вземат участие в рок събитията на Русе. В началото е трио, но постепенно съставът ѝ се увеличава. Днес в M.I.G. 21 участват основателите Димитър Митев, Илиан Венков и Галина Митева, както и присъединилите се по-късно Пламен Петков, Ивелин Костадинов и Иво Минчев, който вчера направи своя дебют с групата.

Рок пътешествието продължи с изпълнения на Old Guns. Групата е създадена през 2013 година от петима музиканти, работили дълго време с едни от най-известните рок групи в Русе. Това са: Манук Манукян – Манчо (ударни), Димитър Митев – Митака (китара), Илиан Венков (бас), Диан Максимов (китара), Иван Ненов – Джовани (вокал)По-късно към групата се присъединява и Живко Мичев (клавишни). До този момент групата има над 40 концерта както в клубове, така и на големи сцени като рок фестивала в Миндя и Мото рок събори.

Следващата русенска група, покорила сцената на Грийн рок фест беше  Groovy Makers.  Една банда, създадена  преди 10 години от Огнян Бошнаков. Основната идея е авторска музика със силно изразени елементи от смут джаз, фънк и соул.

Рок маратонът продължи с изпълненията на Hammer Dance.. Групата Hammer Dance е създадена през 2011г. В настоящият си състав съществува от март 2019г. : Кремена Ганчева - вокали, Преслава Великова - вокали, Цветан Пенелски - китара, Христомир Петров - барабани, Стилян Радев - бас. Стилът им е разнообразен и интересен за публиката, обхваща голяма аудитория и трудно доскучава. Репертоарът включва диско хитове в метъл вариант, хард рок и пънк.

Празничната атмосфера беше допълнена от песните на Попокатепетъл. Групата се ражда на шега през 1998 година от Цецо от Фобос, Пацо от Селект, Владо от Фаворит и Ники от Ахед, основно за да създава

настроение. Може да се каже, че музиката, която Попокатепетл прави, е само музикален фон на всичко това, което се случва на сцената. В първите си години групата е определено новаторска за Русе. Прави много неща, които се случват за първи път на русенска сцена, дори и това, да включва в участията си на живо, някои от членовете си по интернет. След привличането на Краси Дяков на клавишните, групата зазвучава по-професионално, което логично ражда идеята за преминаване от група към оркестър. От 10-тина години групата рязко сменя стила, добавяйки и брас секция: Мартин Пенчев – тромпет, Данаил Ненков – саксофон, Росен Димитров – тромбон, Георги Щерев – туба и не на последно място Алекс Пейдж – китара. През годините, макар и за малко, в групата свирили много русенски музиканти: Емилиян Драганов, Даниел Джумалийски, Валентин Икономов, Веселин Мендров, Росен Димитров, Момчил Михайлов, Борис Петров, Илиян Панджаров и много други. И макар да няма участия всяка седмица, факт е, че това е единствената група в Русе, задържала се повече от 20 години на сцена.

Кулминацията на тазгодишното издание на Грийн рок фест беше участието на супер групата „Фондацията“, която заедно с Валди Тотев и Наско от Б.Т.Р. представи предпремиерно проекта си „75 години Кирил Маричков“. В продължение на час и половина прозвучаха едни от най-обичаните хитове на българската легенда „Щурците“: „Вкусът на времето“, „Веселина“, „Среща“, „Хамлет“, „Клетва“ и др. , които събраха бурните овации на публиката.  „Фондацията“, Валди Тотев и Наско Пенев пяха два пъти на бис по желание на хилядите фенове от Русе и от цялата страна.

11-тото издание на Грийн рок фест беше с акцент върху творчеството на рок и метъл бандите от Русе. В  продължение на три дни на сцената на фестивала забиха общо 24 местни групи. Фестивалът се организира от Сдружение „Грийн рок фест“, Фондация „Русе – град на свободния дух“ , Община Русе и цялата рок общност на града ни. Той нямаше да бъде възможен и без подкрепата и на  фирмите „Хускварна Строително оборудване“, „Общински пазари Русе“, “ВИТТЕ Аутомотив България“, „Нетуъркс България“, „Мегахим“, УМБАЛ „ Медика“  - Русе, В и К – Русе, “Дунарит“, както и Ротари клуб Русе, Нотариус Светлозар Стоилов – Шумен, Винарска изба „Левента“, Изворна и трапезна вода „Севтополис“, Хотел „Фамилия“ , Ротари клуб Русе Дунав, Бирена борса – Русе, Механа „Винарна“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/