Пропускане до съдържанието на страницата

Над 100 деца писаха добри новини за конкурс на Фондация "Бряг"

петък, 13 април 2018

Приключи ученическият конкурс „Добрата новина в моето училище, моя квартал и моя град”, обявен от фондация „Бряг”. Състезанието е част от проекта „Добрите, лошите и фалшивите новини в медиите и социалните мрежи: създаване на позитивни нагласи у учениците от основния курс към събитията от реалния живот; ранна превенция срещу негативното влияние на агресивните информации в печатните и електронни медии“, който се реализира  по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе - град на свободния дух”, с подкрепата на фондация „Еконт“.

107 ученици от 1 до 8 клас откриха, написаха и изпратиха своите добри новини за участие в конкурса. Те се състезават в две възрастови категории: от 1 до 4 клас и от 5 до 8 клас. Най-много са участниците от ОУ „Отец Паисий” и СУПНЕ „Фридрих Шилер“. В конкурса се включиха още деца от русенските училища „Йордан Йовков”, „Възраждане”, Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, а също и от „П. Волов” – Бяла и „Св. Св. „Кирил и Методий” – с. Ряхово.  Освен индивидуалните творби, за изненада на журито, за конкурса се получиха и колективни – от цели класове.

В комисията за оценка на ученическите авторски новини участват двама журналисти и педагог: председател Маргарита Трифонова и членове Стефка Тодорова и Пламенка Ангелова.

Темите, развълнували участниците в конкурса, са разнообразни. Децата пишат за училищни и общоградски празници, спортни състезания, благотворителни инициативи, за българските традиции и обичаи, за успелите деца на Русе. Някои млади новинари са изпратили интервюта, а едно дете е написало стихотворение. Част от новините са придружени и от фотографии.

Най-добрите ученически работи ще бъдат публикувани на страниците на в. „Бряг” и в специално издание по проекта.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени по време на предстоящия през месец май Детски празник „Новинарник”, като датата ще бъде съобщена допълнително. На него ще бъдат поканени всички участници в конкурса и другите дейности по проекта, който се осъществява в партньорство с училище „Отец Паисий”, Регионалната библиотека „Любен Каравелов” и Регионалното управление на образованието в Русе.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/