Напусна ни председателят на ветераните Мама Вася

петък, 11 юни 2021

След тежко боледуване от този свят си отиде Василка Стоилова Илиева, известна на русенци като „Мама Вася“. Колоритната и винаги приветлива дама беше старши лейтенант от Втората световна война и председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Русе.

Васила Илиева отива на фронта като доброволка, когато е едва на 17 години, след завършване на курс за санитари. Зачислена е към първа тежка хирургическа болница от Плевен. Тя е сред доброволците, които оказват помощ на ранените и събират загиналите бойци от първа линия. До края на войната през 1945 г. като санитарка спасява стотици животи. Изпитала ужасите и несгодите от войната, тя беше желан събеседник и разказвач за преживяното на фронта.

През 2019 г. е отличена от Министъра на отбраната с нагръден знак „За вярна служба под знамената” за приноса си към отбраната на страната и активна патриотична дейност.

През 2020 г. на 75-тата годишнината от края на Втората световна война Мама Вася казва: „Помнете едно мили мои българи, България я имало 1300 години и още много години ще я има. Само едно се иска от нас, прошка, обич и много любов. И съм убедена, че ще го постигнем“.

Поклонението пред тленните останки на Васила Стоилова Илиева ще се извърши в неделя (13 юни) от 11ч. в гробищен парк „Чародейка“ в Русе.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/