Пропускане до съдържанието на страницата

Немскоезиковото училище в Русе отбеляза 30 години от възстановяването си

понеделник, 03 октомври 2022

Кметът награди със златна значка бившия директор на училището Стойко Димитров

 

В периода 3-5 октомври Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ отбелязва 30 години от създаването си, с което се  възстановява немскоезиковата школа в Русе.

На тържествена среща днес с почетни грамоти бяха отличени директори и зам.-директори, работили в училището в периода 1993-2022 г. Сред тях бе и Стойко Димитров, заемал директорския пост от 1985 до 1998 г. Той получи и златна значка от кмета Пенчо Милков за приноса му в развитието на училището и утвърждаване авторитета му.

„Поздравявам Ви за смелостта на идеята да превърнете едно квартално училище в елитна езикова гимназия. Идея, която може би е будила недоумение и насмешка, но днес, с труда на всички следващи директори и учители, е оправдана и доказва, че мечтата Ви не е била напразна“, каза кметът Пенчо Милков в обръщението си към бившия директор. Милков поздрави още Пламен Иванов (директор в периода 1998-2016), Искра Иванова  (настоящ ръководител) и целия педагогически персонал, който през годините е работил с отдаденост и професионализъм за поддържането на доброто име на учебното заведение.

Стойко Димитров Георгиев е инициатор и твърд поддръжник на преобразуването през 1992 г. на Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Средно общообразователно училище с преподаване на немски език, с което се възстановява профилираното обучение по немски език в Русе и се продължава традицията на съществувалото до 1944 г. Дойче шуле. Само за няколко години под негово ръководство новото училище става изключително желано от родителите на малките русенци и заема водещо място сред училищата в област Русе.

Освен като училищен ръководител, Стойко Димитров се откроява и със своята научно-изследователска дейност по проблеми, свързани с образованието. Плод на това дело е излязлата през 1984 г. книга „Към историята на просветното дело в Русе през Възраждането“.

По случай празника на училището на 5 октомври (сряда) от 15 ч. в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде открита експозиция, а в 15:30 ч. ще бъде представена и книга, събираща историята му.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/