Пропускане до съдържанието на страницата

НКЖИ представи проектите си за развитието на жп транспорта в Русе

вторник, 05 юли 2022

На среща с представители на местната и държавната власт в Русе Националната компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ представи в детайли железопътните проекти, планирани за изпълнение на територията на община Русе за следващите няколко години.
    В разговорите взеха участие заместник-генералният директор по стратегии и инвестиции на държавното предприятие инж. Мария Генова, директорът на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ инж. Мирослава Бакалска, ръководителят на Звеното за подготовка, управление и изпълнение на проекти „Гарови комплекси и терминали“ арх. Александър Туджаров, заместник-кметът по устройство на територията на Община Русе Магдалина Илиева, зам.-областният управител Людмил Христов и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.
    Основните цели, които си поставя НКЖИ, са свързани с увеличаване на конкурентоспособността на българските жп превозвачи, намаляване на въглеродния отпечатък на транспортния сектор, както и мерки за повишаване на безопасността на превозите. Първостепенна цел пред компанията остава изграждането на интермодален терминал, чрез който голяма част от товарните превози ще се пренасочат към транспортиране чрез железопътната инфраструктура. Очаква се това да облекчи значително натоварения график през ГКПП „Дунав мост“, както и да намали шума и замърсяването на околната среда.
    Предвижда се договорът за строителството на терминала да бъде подписан през следващата година, като е планирано той да бъде изграден до 2025 г.
Стойността му е изчислена на 52 млн. лв. без ДДС, като подготовката за проекта е стартирала още по време на предходния програмен период и в момента е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Интермодалният терминал ще се намира на юг от Индустриален парк–Русе и на север от гара Разпределителна, и ще разполага с товаро-разтоварна зона и административна сграда. Предвидено е той бъде отдаден на концесия по подобие на Пловдивския терминал.
    В  проекта на НКЖИ е планирана рехабилитация на спирка Товарна гара, която предвижда изграждането на два перона от двете страни на жп линията. Те ще бъдат с надвеси и модерно осветление, а за хора с намалена подвижност ще бъде осигурен достъпен маршрут.
    Друга мащабна задача на проекта е реконструкцията на Централната жп гара, свързана с основни ремонти на пероните и подлеза. Нови анализи показват, че земната основа в района се нуждае от укрепване, като за избягване на наводняване са предвидени и дренажни системи. Ремонтните дейности няма да засегнат архитектурата и визията на гарата, като очакванията са те да приключат до 2027 г.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/