Община Русе избра да спазва строго всички мерки пред либералния подход с потребителите от Дома за възрастни хора „Възраждане“

четвъртък, 23 юли 2020

Седем души са с положителна проба за коронавирус от дома за възрастни хора „Възраждане“. Това стана ясно след провелия се преди минути брифинг пред сградата на Областна и Общинска администрация.

„Община Русе още от първата заповед стриктно спазва всички изисквания, разпоредени от Министерството на здравеопазването“ каза и. д. кмет Енчо Енчев и добави, че само преди два дни е била подадена жалба от потребител на дом „Възраждане“ относно твърде строгите мерки, предприети още в началото на месец март тази година. Община Русе инициира съвместна среща с жалващите се потребители от дома, в която участваха представители на Областната управа, РЗИ и Дирекция „Социално подпомагане“. На нея се постигна съгласие, че не е допустим либерален подход, а спазването на мерките във всички институции е изключително важно.

„Оказва се, че сме били прави“ – продължи Енчо Енчев и подчерта, че никой няма опит в работата с болни от коронавирус, затова и всички институции, болнични заведения, медици и доброволци се включват в борбата срещу вируса.

Преди малко повече от месец всички 215 потребители и 69 служители са били тествани, като всички резултати са били отрицателни. От средата на месец юни са разрешени излизанията в двора на социалното заведение и са зачестили свижданията с близките. Към момента има данни за две заразени санитарки, както и за петима потребители от дома, а още двама служители са поставени под карантина.

Община Русе апелира за спазване на всички противоепидемични мерки и припомня, че това е първият случай на заразен с COVID-19 в социалните домове на територията на общината.

Вземат се всички необходими мерки и се работи в пълен синхрон с Областния оперативен щаб и РЗИ за преодоляване и ограничаване от последствията от COVID-19.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/