Пропускане до съдържанието на страницата

Община Русе отбеляза Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста

петък, 27 януари 2023

С полагане на цветя на паметната плоча, посветена на русенското гражданство, оказало помощ и допринесло за предотвратяване на депортацията на хиляди евреи Община Русе отбеляза днес, 27 януари, Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста.

Заместник-кметът на Община Русе Златомира Стефанова почете с едноминутно мълчание жертвите на геноцида в присъствието на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, председателя и зам.-председателя на местната организация на „Шалом“ Панайот Тотев и Стела Дионисиева, и членове на организацията.

В краткото си слово по време на възпоменанието г-жа Дионисиева отбеляза изключително важната роля на българското общество, положило неимоверни усилия да запази живота на еврейската общност. Кратката церемония продължи с поднасяне на цветя на паметната плоча, след което присъстващите разгледаха експозицията, разположена в сградата на Регионалната организация на евреите „Шалом“ и разкриваща неописуемите страдания на сънародниците им в концентрационните лагери.

27 януари е обявен през 2006 г. за Международен ден в памет на жертвите от Холокост с резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН, като годишнина от освобождаването от Съветската армия на концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) до Краков в Полша. Резолюцията подчертава необходимостта да се предпазят бъдещите поколения от ужасите на геноцида и престъпленията срещу човечеството и насърчава страните-членки да пазят спомена за трагичните събития от Втората световна война, за да не се повторят никога повече.

В нацистките лагери на смъртта загиват милиони хора, като е унищожено почти цялото еврейско население на Европа. Освен евреи и военнопленници, загиват критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите, както и хора с нетрадиционна сексуална ориентация, роми, славяни, хора с психически и физически увреждания.

#WeRemember

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/