Пропускане до съдържанието на страницата

Община Русе се включва в климатичното образование на учениците

петък, 31 март 2023

         Община Русе е партньор на инициативата за въвеждане на климатично образование в русенските училища чрез използване на иновативен инструмент, наречен „Климатична фреска“ /Climate fresk/. Работилницата има за цел по лесно достъпен и забавен начин да даде цялостно разбиране за същността на климатичните промени.

        „Климатична фреска“ е уъркшоп, който се провежда под формата на игра и е разработен през 2015 г. от Седрик Ригенбах - френски специалист по климата, преподавател, консултант и бивш директор на „The Shift Project“ – асоциация, работеща за поствъглеродни решения. С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки между човешката дейност и различните елементи на климатичната промяна. Климатичната фреска се играе на групи по 5 до 8 участници. Всеки участник може допълнително да се обучи да бъде фасилитатор и да организира работилници.

        Проектът е създаден изцяло въз основа на докладите на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). IPCC е орган на ООН, който осигурява научна информация по въпросите, свързани с измененията на климата като предоставя регулярни, научно обосновани оценки на климатичните промени, тяхното въздействие и бъдещи рискове, както и възможности за адаптиране и смекчаване на последствията.

         Климатичната фреска беше част от официалната програма на световната среща COP27 в Египет тази година. До момента в работилницата са участвали над 700 000 души от целия свят, а в България броят надхвърля 1 300.

         В обучението в Русе с 40 учители ще се включат СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУ „Йордан Йовков“,  СУ „Възраждане“, АЕГ „Гео Милев“, МГ „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“.

        При реализацията на настоящия проект учителите ще обогатят собствените си знания и ще могат да говорят свободно по тема, която става все по-актуална в обществото и в образованието. Учениците ще получат нови знания и ще придобият ценни умения за един сериозен глобален проблем и ще бъдат мотивирани за промяна. Включилите се училища в проекта ще се позиционират като модерно училище, ангажирано с обществени проблеми.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/