Пропускане до съдържанието на страницата

Община Русе ще изгради анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци

четвъртък, 15 август 2019

Днес в Заседателна зала на Община Русе се проведе начална пресконференция  по проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на РСУО – Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Целите, дейностите и очакваните резултати от реализирането на проекта бяха представени от заместник-кмета по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, ръководителя на проекта инж. Никола Кибритев и екипа на проекта.

Община Русе изпълнява проекта в партньорство с общините Иваново, Ветово, Сливо поле и Тутракан, с които са членове на Регионално сдружение за управление на отпадъци – Русе (РСУО-Русе). Основната му цел е изграждане и въвеждане в експлоатация на анаеробна инсталация на територията на РСУО – Русе, както и осигуряване на разделното събиране на биоразградими отпадъци от общините членове на РСУО – Русе. По този начин ще се осигури допълнителен капацитет за рециклиране чрез анаеробно третиране на разделно събрани биоразградими отпадъци, което ще доведе до намаляване количеството депонирани отпадъци и ще допринесе за постигане на Специфична цел 1, на Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. – „Намаляване на количеството депонирани битови отпадъци“. Така ще се допринесе за постепенното намаляване на количествата на депонираните и увеличаване на количествата рециклирани/оползотворени биоразградими отпадъци.

Очакваният резултат от изпълнението на мерките и дейностите е осигуряването на допълнителен капацитет за рециклиране на отпадъци от 17 845 т/год.  и намаляване на количеството на депонираните битови отпадъци, в т.ч на биоразградимите към 2023 г. , с 52 %.

Проектът е на стойност 34 841 674,21 лв. и е с продължителност 50 месеца. Финансиращ орган е Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г., по процедура „Проектиране и изграждане на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци, Приоритетна ос 2 „Отпадъци“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни  фондове.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/