Пропускане до съдържанието на страницата

Община Русе ще закупи нови електрически автобуси и тролеи с европейско финансиране

петък, 28 юни 2019

Община Русе в партньорство с „Общински Транспорт Русе“ ЕАД ще кандидатства с проектно предложение за закупуване на чисто нови електрически автобуси и тролейбуси за обществения транспорт. Това става ясно от предложение на кмета Пламен Стоилов, което ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общински съвет – Русе.

Министерството на околната среда и водите предложи допълнителни мерки, чрез които общините могат да получат финансиране чрез оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 година”. Общо 11 са Общините, които са допустими бенефициенти по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” - Община Русе, Общините Столична, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Перник, Враца, Шумен, Сливен и Хасково.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за Община Русе е 39 млн. лв., с които да се закупят общо между 30 и 40 новопроизведени електрически автобуси и тролейбуси.

Едно от условията по процедурата, е дружеството, което обслужва тролейбусния транспорт на Русе, да е общинско. Благодарение на предприетите през последните години действия на Община Русе по придобиване на дружеството, това условие и изпълнено, което дава възможност да се кандидатства за финансиране за обновяване на тролейбусния парк на градския транспорт.

Целта на Община Русе е подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез замяна на остарелите и амортизирани превозни средства с  екологични такива, отговарящи на съвременните условия за безопасност и ресурсна ефективност. От друга страна, по-високата надеждност, удобство и скорост на новите превозни средства ще  направят  градския  транспорт  по-безопасен и привлекателен  и  ще  доведат  до  намаляване  на движението с лични автомобили, което ще окаже допълнителен положителен екологичен ефект, а именно намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/