Пропускане до съдържанието на страницата

Общински Младежки дом

 Общински Младежки дом 

Общински младежки дом (ОМД) - Русе е основан през 1996 г.,  като общинска структура и не-политически център за укрепване на социалните контакти и духовни връзки между младите хора.

 

ОМД  Русе е фокусиран върху неформалното образование ,  културата, изкуството, предоставяне на информация и консултации  на младите хора.  Организира обучения по различни теми, използвайки иновативни интерактивни методи. Обученията се провеждат в ОМД или в русенските училища, а от десет години и на територията на област Русе.  На територията на ОМД има клубове за неформално образование в областта на европейското развитие и младежка мобилност, екология и спорт и др. В дейностите на Младежки дом Русе работи Младежки парламент. Също така функционира Клуб „Дебати“, който обединява любителите на дебатьорството в града.

Младежки дом  Русе предоставя информация и консултации на младите хора в областта на европейските младежки програми и доброволчество.  ОМД е част от европейската информационна мрежа /Евродеск/ . Младежки дом работи и като информационен и консултантски център за младежите в Русе по различни теми. Младежки дом участва активно  в младежки проекти и доброволчество и е акредитирана организация по европейска доброволческа служба и продължава да работи с европейски корпус за солидарност. Организира младежки събития, уебинари и обучителни семинари.

В сферата на културата и изкуството ОМД развива различни клубове – Танцово студио „Импулс“, Вокална група „Приста“, Мажоретен състав „Екстрийм“, Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“, Клуб „Шах“, Клуб „Изобразително изкуство“, Клуб „Ушу“, Театрално студио „Маска“, Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“, Фолклорно танцово студио „Зора“. Развива фестивална  и конкурсна дейност и участва в международни събития.

 

НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ

XIII-ти младежки гвардейски отряд Русе

 

Тринадесети младежки гвардейски отряд е сформиран към Общинския младежки дом и включва 28 младежи и девойки от 8 до 11 клас от всички средни училища в Русе. Те ще участват активно в представителни и официални церемонии, които по традиция се отбелязват, както в града, така и в страната и чужбина. Младежките гвардейски отряди са създадени, за да съхраняват изворите на националното ни достойнство, самочувствие и патриотизъм. Така те поддържат патриотичната си мотивация и утвърждават българската национална идентичност и държавност.

Записването на желаещите се извършва в сградата на ОМД на ул. "Райко Даскалов" 2А.

Клуб „Младежки парламент”

 

Включва представители на средните училища в Русе и има за цел да бъде представителен орган на младите хора в град Русе. Работи съгласно Ревизираната европейска харта за участието на младите хора в живота на общините и регионите и бялата книга за младежта.  Младежите осъществяват проучвания и анкети, реализират кампании и младежки инициативи, инициират кръгли маси и дискусии, провеждат срещи с представители на властта и развиват лидерски умения. Членовете на младежкия парламент участват в национални срещи на младежките парламенти. Ментор и ръководител на клуба е Теодора Траянова – младежки работник.

 

Клуб Дебати

 

В началото на месец ноември 2017 бе създаден първият градски клуб по състезателни дебати към Общински младежки дом Русе. В новата форма на ОМД влизат момичета и момчета от горните класове в ПМГ „Баба Тонка”, ПАГ „Гео Милев”, СУЕЕ „Св. К.К. Философ” и Професионалната гимназия по туризъм. Клуба  се подкрепя и припознава от Асоцияция „Дебати” – София. Специално за старта на клуба по дебати дойдоха дебатьори от страната, сред които Даниел Георгиев от управителния съвет на Асоциация „Дебати България” в София и Любослав Ангелов от Шумен – съдия на Асоциация „Дебати”. През месец юли 2018г. клуба по Дебати беше домакин на първото състезание по дебати “Ruse Open” 2018. Kлуба e място за всички русенски младежи, които искат да упражняват и развиват своите дебатьорски умения и възможност за организиране на национални състезания по дебати. Гордост за Русе е, че четирима русенски дебатьори са част от управителния съвет на Асоциация „Дебати България”. Координатор на клуба е Людмила Любенова – младежки работник.

 

Евродеск точка

 

Представлява част от международна младежка информационна мрежа в Европейския съюз. Представя информация за младежка мобилност, доброволчество, младежки дейности и други. Създават се  контакти с  младежи, учители, младежки работници и специалисти  от страната и чужбина за събития, срещи, уъркшопи, обучения и др.

 

Уебинари

 

Младежки дом организира онлайн обучения и срещи по различни теми с български и чуждестранни младежи и младежки работници.

 

Доброволчески програми

 

Младежки дом участва в международни младежки проекти на Програма „Еразъм +“ и доброволчески проекти на Програма „Европейски корпус за солидарност“. Изпълнява консултантски и инфомационни услуги свързани с двете програми и възможностите, които Европейския съюз предоставя на младите хора.

 

Обучителни семинари

 

Младежки дом оргазнизира обучителни семинари за младежи на възраст от 14 до 30 години, свързани с европейско гражданство, екология, европейски програми, доброволчество, гражданско образование, преодоляване на стереотипи, предразсъдъци и ксенофобия, ораторски умения, здравословен начин на живот, зависимости, обучения в областта на психологията и др.

 

Младежки събития

Младежки дом организира и участва в младежки събития, инициирани от младежи, част от клубовете на ОМД, ориентирани основно към нуждите и интересите на младите хора на град Русе. Част от младежките събития е ежегодния хепънинг за отбелязване на Международния ден на младежта – 12 август, поднесен по атрактивен начин. Три поредни години се провежда инициативата. Тази идея е почерпена от опита на други държави, но пречупена през погледа на група русенски доброволци. Носители на идеята за младежката проява – „Музика и цветове" са млади хора, доброволци и членове на Младежкия парламент в Русе, към Общински младежки дом. По време на това нестандартно музикално събитие се провежда уъркшоп, в който безвреден органичен цветен прах се разпръсква във въздуха от участниците, създавайки феерия от цветове. Събитието е иноватиовно за града и е насочено изцяло към младежите на града.

 

КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И СПОРТ

Балет „Импулс”

 

Танцово студио „Импулс” е създадено към Общински младежки дом Русе през 2001г. Работи с деца и младежи от 6 до 25 год., в областта на характерните, съвременни и модерни танци. Целта на студиото е да провокира интереса у младите хора към танцовото изкуство и да запълва и осмисля свободното им време. „Импулс” има богат репертоар от модерни, класически, характерни танци и танци на фолклорни обработки. Подготвя и представя цялостни спектакли, концерти, развлекателни програми. Участва в национални и международни проекти и фестивали у нас и в чужбина. Реализирал е спектакли като „Ритъмът на сърцето“ – разказващ за историята на танца от зараждането на танца до наши дни, „Раницата” – представящ агресията, развиваща се сред младите хора, „От Дунав до Перперикон“- фолклорни обработки, „Това сме ние!“ – разказващ за склонността към зависимости сред младите хора.

Носител е на много награди на местни и международни конкурси. Едни от които са награда за хореография, множество първи места на Международен конкурс в гр. Каракал. През 2013г. на Международен конкурс в гр. Гюргево, Румъния печелят три първи места във втора възрастова група, четири първи места в трета възрастова група. През 2013г. осъществяват турне в Италия. През 2014г. печелят първи мяста в конкурси в Гюргево и Каракал, Румъния, както и на традиционния конкурс „Танцуваща река”. В периода 2015-2019 съставът участва в поредица от турнета с фестивален характер в Италия, в които танцьорите представят винаги достойно своят град Русе с гордо развято знаме с герба на Община Русе. Ръководители и хореографи на състава са Петя Николова и Аксиния Илиева.

 

Мажоретен състав “Екстрийм”

 

Мажоретен състав "EXTREME" е създаден в Общински младежки дом Русе на 01.03.2016. Групата работи с момичета от 12 до 18 години. Целта на състава е да провокира младите момичета да се докоснат до магията на изкуството.

Момичетата практикуват различни видове техники като жонглиране с батони, танци с помпони, знамена и др. Те са участвали в много градски мероприятия заедно с "Биг Бенд Русе". Имат богат репертоар, който представят на различни сцени и събития в града, страната и чужбина. Емблематично участие е представянето им на Световното първенство по волейбол за мъже 2018г., представяйки хореография, визия и настреони във всяка една минута на терена в зала Арена, Русе. Също така организираха и проведоха за пръв път и пръв за града - Международен младежки мажоретен фестивал през юни 2017г., със специалното участие на световен шампион в мажоретното изкуство от Словакия. "EXTREME" организира концерти и турнета в страната и чужбина. Състава има награди и дипломи от различни конкурси, фестивали и концерти. Ръководители на състава са Милена Лазарова и Вероника Миланова.

 

Фолклорно танцово студио „Зора”

 

Създадено през октомври 2008 година с ръководител Мъгърдич Карекинович Астхигян. С подкрепата на Младежки дом още през първата година от основаването си съставът вече е в Унгария, където показва красотата на българския танц и музика, намира нови приятели и изучава техните танци. На Националния конкурс „Златната гега” – Котел 2011г. завоюват трето място в ансамбловото надиграване, специална награда на Община Котел, която се дава запърви път на състав-гост и награда за ръководителя Мъгърдич Астхигян. През 2012 година – месец март следва участието в конкурса „Орфеево изворче” в град Стара Загора, където съставът печели първо място в своята възрастова група и „Златната лира на Орфей”. Заедно със старозагорската награда, съставът ни влезе и в ефира на Българска национална телевизия, която отрази успеха и цялостната ни дейност с репортаж в актуалното предаване „България днес” по Българската национална телевизия. Съставът се отличава с участия и турнета в чужбина, както и конкурси в страната. ФТС „Зора” участват в традиционните за града ни - Коледно надиграване и Великденско хоро. През месец август 2016г. съставът участва в 9-ти Международен фестивал в Чонград, Унгария, а през месец септември същата година ръководителят на състава получи диплом за най-добър хореограф в рамките на фестивала „Море от ритми“ в Балчик. От конкурса „Орфееви таланти“ същата година в Пловдив, танцьорите се завърнаха с най-високия приз – Златна лира, а г-н Астхигян получи грамота за високи художествено-творчески постижения в рамките на конкурса. През 2019г. участваха и в III-ти Международен Фестивал „Настрадин Ходжа“, организиран от управата на гр. Сиврихисар под егидата на CIOFF. Участие взеха и състави от държавите Полша, Словакия, Турция, Кипър, Чили, Босна и Херцеговина. Ръководители на състава са Ренета Стефанова и Мъгърдич Астхигян.

 

Вокална група „Приста“

 

Вокалната група е основано през 2014г. с ръководител Доротея Бальовска. В групата участват деца и младежи от различни възрасти, насочени в областта на естрадното пеене и модерното поп звучене. Вокално студио „Приста” подготвя, както солови изпълнители, така и групи за участия в конкурси, фестивали и концертни изяви. Групата има няколко самостоятелни концерта, с участието на известни млади изпълнители от цяла България, включили се в най-различни музикални формати, както и няколко съвместни участия с други клубове към ОМД.  За първи път в Русе беше организиран концерт „Децата и джаза“, съвместно с "Биг Бенд Русе". Вокалната група е завоювала множество награди с участието си в конкурси в страната и чужбина. През 2019г. участва с авторска песен в „Детска мелодия на годината 2019“.

 

 

Детско-младежки хор ,,Свети Георги Победоносец“

Хорът е създаден през 1993 година, а от 2007г. до днес хор ,,Свети Георги Победоносец” е част от Общински младежки дом Русе с Диригент Мина Влайкова. Хоровата студия поддържа богат стилово-разнообразен репертоар и специално място отделя на източно-православната музика. Хорът е носител на 5 златни медала от последователно участие в Националния конкурс ,,Oрфеева дарба” София, удостоен е с грамоти, дипломи, плакети,  две специални награди от министъра на отбраната на България. През 2014г.  хорът спечели втора награда на международния конкурс в гр. Неерпелт / Белгия. През 2019г. хор ,,Свети Георги Победоносец“ беше сред допуснатите състави и участва в 58-мото издание на  Международен конкурс за хорово пеене ,,Сегизи“ в град Гориция, Италия. За своите изпълнения хор "Св. Георги Победоносец" бе награден от 8-членно международно жури със златен и два бронзови медала, а също и със специалната награда "Поезия в музиката" за цялостно представяне. Осъществени са концертни турнета в: гр.Гюргево-Румъния, два пъти в Будапеща-Унгария, Линц-Австрия, Солун-Гърция, Германия, Белгия. Хорът е основен организатор и домакин на Хорова среща „Свети Георги Победоносец“ от 2012 г. Участва в инициативата „България пее”. Пианист на хора от 2003г. до настоящия момент е Божена Иванова.

 

Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“

 

Вокално студио за поп и джаз „Икономов” – Русе е сред най-утвърдените певчески школи в България, дала развитие и реализация на много от своите изпълнители. Вокалната подготовка е на много високо ниво, с доказани професионални резултати в певческото изкуство. Обучението е индивидуално, но също така се предлага подготовка и за дуети, триа и вокални формации. Възпитаниците на маестро Икономов са носители на безброй награди от различни певчески национални и международни конкурси и фестивали. Участвали са и в различни телевизионни музикални формати като „Гласът на България”, „Х-фактор” и др.

През 2015 г., с техни изпълнения е издаден авторски албум на композитора Светослав Лобошки. В годините възпитаници на маестро Икономов реализират авторски песни и на композитора Хайгашод Агасян. Изпълнителите на Вокално студио за поп и джаз „Икономов” участват и в различни концерти от културния календар на Община Русе. Някои от най-успешните им солисти са едни от „Лицата на Русе”. Ръководител е Вили Икономов.

 

Театрално студио „Маска“

 

Създаден преди години и обновен през 2016г. с ръководител Мина Маринова. Участват деца и младежи на възраст от 8 до 19г.  В клуба се занимават с актьорско майсторство,  изучават художествено слово, техника на говора, сценично поведение. Студиото е участвало във фестивали и е печелило първи места. През 2019г. участва в Нациолния ученически конкурс „Климент Михайлов“ Русе и спечели награда. Студиото се предтсавя с авторски произведения.

 

Клуб „Изобразително изкуство“

Клубът съществува от 2008 годинa. В него участват деца и младежи на възраст от 8 до 17 години. В работата си те използват разнообразни графични и живописни техники. Младежите рисуват върху коприна и стъкло, изработват колажи, сътворяват картини от семена, учат се да рисуват икони. С произведенията си младежите от клуба участват на различни национални и международни конкурси,  както и в международни срещи и обмени. Домакини са на международния конкурс за рисунка и фотография, посветен на  Междунаросния ден на водата – 22 март. Ръководител на клуба понастоящем е Дилян Хубанов.

 

Клуб „Шах“

 

Клубът е създаден през 2003 година от Румен Раев. Ръководител на клуба е неговия син – Ростислав Раев, който работи и обучава деца от всякакви възрасти. Подготвят се участници за регионални, национални и европейски първенства по шах. Клубът има ежегодно многобройни награди, като само за година печели над 25 първи места от участия в различни състезания. Основен организатор и домакин е на национален турнир по шах.

 

Клуб „Ушу“

 

Извършва дейности като развива УШУ и Тайчи – спорт на бъдещето и древно китайско изкуство на себеусървъшенстването, здравето, младостта и дълголетието. В програмата е включено изучаването на китайски език и театрално изкуство – пантонимата. Притежава над 900 медала от национални и международни състезания.

Организира и участва в национални и международни събития свързани с Китай, китайската култура, българо-китайските приятелства и делови взаимоотношения. Основната цел е усъвършенстване и хармонизиране на тяло, психика, ум, дух и възпитаване на добродетели чрез практикуване на бойните изкуства. Клуба се изявява на национална и международна сцена. През 2020г. участва в първото онлайн състезание по Ушу и спечели награди. Ръководител на клуба е Мария Неделчева.

 

ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ

 

Международен танцов фестивал „Танцуваща река”

 

Фестивалът „Танцуваща река” е международен и се провежда от  2007 година в гр. Русе. Фестивала е ежегоден, посветен на Международния ден на балета, има конкурсен характер. Участниците се състезават в следните танцови жанрове: Съвременни танци / Джаз балет / Contemporary; Улични танци / Хип-хоп; Тематичен танц / MTV show / Танцово шоу в 4 възрастови групи, в категории: Соло / Дует,  Малка група и Голяма група.

 

Международен младежки фолклорен фестивал „Северина“

 

Фестивалът се провежда от 2013г. в гр. Русе и е ежегоден,  няма конкурсен характер.

Целта е да се съхрани  и популяризира българското народно танцoво творчество. Да се стимулират автори, хореографи  и изпълнители за създаване и изпълнение на нови танцови произведения. Да се обогати  и разнообрази репертоара на колективите, както и да се разшири концертният им живот в страната. Да се стимулира интереса  на все повече млади хора към фолклорното богатство и да се насърчи приемствеността  на младото поколение към активно общуване с фолклора, да го запазят и предадат на идните поколения. От 2016 година фестивалът придобива международно значение.

 

Международен младежки мажоретен фестивал „Ритъм и марш“

 

Фестивалът се провежда за първи път през 2017г. В празничното дефиле на първото му издание се включиха над 250 участници от 12 състава от страната и чужбина. Фестивала е ежегоден и няма конкурсен характер. Основна цел на фестивала е да възроди градската традиция за маршови парадни изяви и да даде възможност на деца и младежи от града, страната и чужбина да изразят умения в мажоретното изкуство. Фестивалът е елемент от Общинския годишен план за младежта и е неразделна част от стратегията и политиките на Община Русе за младите хора.

 

Хорова среща „Свети Георги Победоносец“

 

Хоровата среща се провежда от 2012г. в гр. Русе и е посветена на Деня на народните будители. Хоровата среща е ежегоден фестивал, обединяващ културни и певчески национални традиции и нови тенденции  в областта на школуваното ансамблово пеене. Участие могат да вземат аматьорски хорове и хорове от подрастващи музиканти от целия свят, без ограничение на възраст и пол.

С концертите на подбраните хорове се цели:

-Да се преживее на живо  жанровото разнообразие и стилова красота на популярни и църковни   хорови произведения, като с това се подобри  духовната и физическа настройка

на участниците.

-Да се популяризира, мотивира и стимулира творческия процес и концертна дейност на български и чуждестранни самодейни/аматъорски хорове и др.

 

Фестивала няма конкурсен характер.

 

Конкурс – рецитал „За да я има България“

 

Конкурс – рецитал „За да я има България“ е конкурс за индивидуални изпълнители на произведения от български автори. Той е посветен на националния празник 3 Март. Оценяването се извършва в две направления:

- Възрожденска поезия – автори и произведения или откъси от произведения от периода на българското Възраждане.

- Българска поезия – автори и произведения или откъси от произведения изключващи горния период.

За всяко от направленията има отделно класиране в първа, втора и трета възрастови групи.

 

 

Международен конкурс за снимка и рисунка посветен на

Световния ден на водата – 22 март

 

Целта на конкурса е от една страна да развие таланта, въображението, уменията на младите творци, а от друга да осмисли значението на водата за живота на планетата. Всеки от участниците трябва да изрази своя позиция, мисли и чувства върху темата, която се актуализира всяка година от ООН.

Конкурса се провежда в две категории:

Конкурс за фотография: Младежи над 14 години;

Конкурс за рисунка: три възрастови групи:

-              oт I до IV клас

-              от V до VIIІ клас

-              от ІХ до XII клас

 

„Моето любимо място в Русе”

 

Фотоконкурс „Моето любимо място в Русе” се провежда през месец май. Той цели да покаже любовта и уважението на младите хора към родния град. Участвайки, всеки  ще покаже гордоста, удовлетвореността и необходимостта от красивите, приятни и любими места в Русе. Всяко едно заснето местенце  в града означава, че е впечатлило и заинтригувало някого. В конкурса могат да вземат участие младежи в 2 възрастови групи:

Първа възрастова група: от 5 до 8 клас

Втора възрастова група: от 9 до 12 клас

 

 

Общински Младежки дом Русе

гр. Русе, ул. „Райко Даскалов” № 2А

Директор : Красимира Николаева, тел. 0894456238

Офис: 0879 933370

Е-mail: yc.ruse@gmail.com

Web site – www.yc-ruse.org

Instagram: youth_centre_ruse

Facebook и YouTube: Младежки дом Русе

 

 


https://www.livechatalternative.com/