Пропускане до съдържанието на страницата

Откриха изложба, посветена на 70-годишнината от построяването на Моста на дружбата

сряда, 19 юни 2024

Заместник-кметовете на Русе и Гюргево Енчо Енчев и Йонел Мускалу откриха днес изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост. Тя е съвместно дело на регионалните исторически музеи на двата погранични града.

Включва 10 пана, представящи историята на Моста на дружбата.

„Благодарение на ключовото за нас съоръжение имаме възможност за активно икономическо, културно и образователно развитие. Днес реалностите са много по-различни от тези преди 70 г. и е наш и на държавата дълг да работим усилено за изграждането на втори мост между Русе и Гюргево“, каза заместник-кметът Енчо Енчев. Той изказа своята благодарност към близо 5000-те човека, работили по изграждането на Дунав мост, и допълни, че градовете, свързани по този начин, се радват на повече благоденствие.

В откриването на изложбата се включиха и директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, кураторът на експозицията от Окръжен музей „Теохари Антонеску“ Флорентин Брязу и директорът на Еврорегион „Данубиус“ Лили Ганчева.

Експозицията е своеобразен разказ за нуждата от свързаност на двата града. Мостът на дружбата напълно променя облика на Русе и Гюргево.

Почти трикилометровото съоръжение се извисява на 30 метра над водата и е изградено на две нива – за влакове и автомобили. Дългата 85 м средна част може да се повдига и да пропуска големи кораби.

  Официалното откриване на моста е на 20 юни 1954 г., като в средата се срещат тогавашните председатели на Министерските съвети на Румъния и България Георге Георгиу-Деж и Вълко Червенков. За времето си това е най-големият комбиниран мост в Европа.

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей в Русе.

На 20 юни /четвъртък/ в 14 ч. ще бъде открита още една изложба, посветена на 70 години от изграждането на Дунав мост - “Обект 889“. Тя е разположена

в Регионалната библиотека ‚Любен Каравелов“. Ще бъдат представени снимки, книги и публикации в периодичния печат от фонда на библиотеката. Със съдействието на „Група Русе филм“ към Възрожденско читалище „Зора - 1866“ зрителите ще могат да видят и кадри от документалния филм на Владимир Илиев „Обект 889“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/