Пропускане до съдържанието на страницата

ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе с иновативен дигитален проект

четвъртък, 20 декември 2018

На 19 декември, от 14:30 часа, в ПГИУ „Елиас Канети“ беше представена инициативата „Училище на поколенията“ и високотехнологични продукти: платформа за мултимедийна визуализация (тип холограмна пирамида) и киоск (info point), които са част от нея. Събитието е част от проект „Технологиите на бъдещето в полза и за съхранение на градската и на училищната идентичност“ по програма „Знание и растеж“, осъществявана от фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на фондация „Еконт“.

Партньори в проекта са Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и училищното настоятелство на гимназията.

В рамките на проекта се създадоха две виртуални мултимедийни устройства.

Първото е информационно табло, наречено киоск, което функционира като голям таблет. Той е монтиран на главния вход на училището и показва по иновативен и привлекателен начин историята на училището, което е създадено през 1883 г. като немско практическо търговско училище с обучение по счетоводство, търговска кореспонденция, стенография. С това се поставя началото и на икономическото образование в нашия крайдунавски град. На киоска също така са представени постиженията на ученици и на учители в 135-годишната история на училището.

Идеята е учениците, запалени по технологиите и по историята, с помощта на техните учители, да създават материали, които да представят събития и личности, допринелсли за развитието на свободния дух на русенци.

Второто устройство е холограмна пирамида. Тя представлява платформа за мултимедийна визуализация. Тепърва предстои да се използват пълноценно всички възможности за представяне на информация на пирамидата.

С участието си в този витруален музей бихме искали да насърчим нашите ученици да дерзаят в изучаването на смарт технологиите, в създаването на инфо материали по разнообразен и привлекателен начин и последно, но не по важност, целим да ги възпитаваме в родолюбие и гордост от труда и постиженията на поколенията преди тях.

Учениците Мартин Джуров и Петър Мишев са основните ангажирани ученици по проекта, които качиха създадените от тях материали на мултимедийните устройства. По проекта още работиха и ще продължат да работят Валентин Колев, Григор Петров и Михаела Илиева от XI и от XII клас, г-жа Блажена Абаджиева и г-жа Велислава Димитрова. Координатор е г-жа Калина Пенева – заместник-директор на училището.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/