Пропускане до съдържанието на страницата

Покана 20 февруари - 140 години от Освобождаването на Русе 1878-2018

сряда, 14 февруари 2018

На 20 февруари, вторник, Община Русе и Русенска митрополия ще отбележат 140 години от Освобождението на Русе с тържествена програма.

В 09:30 ч. Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия ще отслужат панихида в храм „Света Троица“.

В 10:30 ч. на площада пред храм „Света Троица“ ще се състои възстановка на посрещането на руските войски начело с ген. Тотлебен в Русе с участието на членове на Национално дружество „Традиция“ от Русе, София, Шумен, Велико Търново, Трявна, Плевен, Габрово. Атракцията се осъществява и със съдействието на Клуб по конен спорт „Истър“, който любезно предоставя един от най-красивите си коне за участие във възстановката.

В 11:15 ч. Общински духов оркестър с диригент Димчо Рубчев ще поведе шествието, което ще тръгне от църквата „Света Троица“ по ул. „Петко Д. Петков“ към Пантеона на възрожденците, където в 12 ч. ще започне тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя.

Церемонията ще започне с встъпителни думи на проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе. Слово в чест на празника ще произнесе и г-н Пламен Стоилов - кмет на Община Русе, а Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия ще отслужат благодарствен молебен за извоюваната свобода.

В програмата ще вземат участие Детско-девически хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова и Женска вокална група при ВЧ „Зора“ с ръководител Вили Икономов. Водещ ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов” Венцислав Петков, който ще се изяви и като диктор по време на възстановката. По традиция в края на церемонията институции, обществени организации, политически партии и граждани ще поднесат венци и цветя пред Вечния огън.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/