Пропускане до съдържанието на страницата

Предстои десето юбилейно издание на национален фолклорен ансамбъл

сряда, 15 март 2017

На 17 и 18 март  2017 г. в „Канев център“ на РУ „Ангел Кънчев“ ще се проведе юбилейното десето издание на Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство.

И тази година интересът към конкурса е много голям, като в него ще се включат над 280 деца и младежи от 20 български града. Съгласно регламента, те се разпределят като индивидуални изпълнители певци и инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Конкурсът е в Националния календар на Министерството на културата, а от тази година е включен в Националната програма на мерките за закрила на децата с изявени дарби. Това вдига още повече нивото на конкурса и дава възможност на най-добре изявилите се на І, ІІ и ІІІ място от ІІІ възрастова група – индивидуални изпълнители да бъдат стимулирани чрез предоставяне на 12-месечна стипендия в размер на 135 лева месечно или с еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева.

Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател Професор академик Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – град Пловдив.

Гости на Х Национален фолклорен конкурс ще бъдат изключителните народни певици от Квартет „Славей“. Освен, че ще се включат в журито, те ще вземат участие със своя атрактивна програма в Гала-концерта на конкурса. Певиците са приятели и почитатели на конкурса в нашия град и тяхно желание е да дадат име на конкурса, като по този начин станат негови кръстници. Този емоционален момент ще се случи на 17 март от 13 ч. по време на официалното откриване.

     Програма на конкурса:

  1. 17 март /петък/ - 13ч. – официално откриване и начало на конкурса.
  2. 18 март /събота/
    1. 10ч. – конкурсна част.
    2. 18ч. – Гала-концерт за награждаване на отличените изпълнители и участие на Квартет „Славей“.

Място на провеждане е „Канев център“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Вход свободен.

Желаещите да научат повече за  тези страни-членки на ЕС могат да се присъединят точно в 15 часа в МОЛ-Русе -  съорганизатор на събитието.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/