Пропускане до съдържанието на страницата

Продължава изпълнението на ремонтните дейности в три училища и една детска градина в Русе

петък, 30 септември 2016

Над 30 000 лв. за отопление годишно ще пести Общината след изпълнението на проекта "Мерки за повишаване на енергийната ефективност в четири сгради от образователната инфраструктура на град Русе".

Междинна пресконференция по проект „Мерки за повишаване на енергийната ефективност в четири сгради от образователната инфраструктура на град Русе“ се проведе днес в Заседателна зала на Община Русе. На срещата присъстваха зам.-кметът по европейско развитие и ръководител на проекта д-р Страхил Карапчански, екипът за управление на проекта: Катя Павлова, Милена Трифонова, Бистра Попова и Николай Симеонов, също и директорите на училищата и детската градина, както и представител на избраната фирма, изпълняваща строително-монтажните работи по проекта.

По време на пресконференцията д-р Карапчански сподели, че в приоритетите на Община Русе е подобряването на енергийната ефективност на общинските сгради, със специален акцент върху образователната инфраструктура. „Движим се изключително добре в линейния график на проекта и всички дейности ще бъдат завършени в срок“, допълни още зам.-кметът Карапчански.

Всички директори са доволни от създадената организация и съдействието на Община Русе. Те споделиха, че нямат проблем с провеждането на учебните си занятия.

Проектът се реализира в рамките на програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", процедура BG04-02-03 „Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

В рамките на проекта се извършват ремонтни дейности за подобряване на енергийната ефективност на ОУ "Любен Каравелов", СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ", ОУ "Никола Обретенов" и ДГ "Незабравка 2". Общата стойност на финансирането възлиза на 825 512,09 лв. и представлява 100% безвъзмездна финансова помощ за Община Русе.

Този проект надгражда постигнатите резултати в два приключили проекта на Общината – "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на седем училища на територията на гр. Русе", финансиран по ОП "Регионално развитие" (приключил 2012 г.) и "Прилагане на мерки за енергийна ефективност на обект детска градина "Незабравка – 2", финансиран по Националния доверителен Екофонд (приключил 2013 г.), в рамките на които са изпълнени основни мерки за енергийна ефективност – ремонт на покрив, подмяна на дограма и полагане на топлоизолация.

Официален старт на изпълнението на строителните и монтажните дейности бе даден на 08.09.2016 г. До началото на учебната година в училищата и детската градина се извърши усилена строителна дейност. От тогава, до настоящия момент строителните дейности и учебно-възпитателния процес протичат по график, съвместно изготвен от представителите на всяко едно учебно заведение, строителя и инвеститорския контрол.

В ОУ "Любен Каравелов" са приключени всички демонтажни дейности и са изградени клонове на вътрешните отоплителна и вентилационна инсталации за помещенията, в които до момента няма такава. Изпълнени са около 95% от всички строителни и монтажни работи. В първите дни на месец октомври ще бъдат извършени необходимите изпитвания и проби, с което строителството в училището ще приключи.

В ДГ „Незабравка 2“  строителните дейности също са към своя край. Приключени са всички демонтажни дейности и е изградена на около 90% новата централна вътрешна отоплителна инсталация.

В СУЕЕ „Св. Св. Константин - Кирил Философ“ изпълненото строителство е в порядъка на около 60%. Също са приключени всички демонтажни дейности и е изградена на около 60% новата централна вътрешна отоплителна инсталация. Към настоящия момент строителните дейности в учебните стаи са приключени, но предстоят монтажни работи в административните помещения, сутерена и абонатната станция.

В ОУ „Никола Обретенов“ изпълненото строителство също е в порядъка на около 60%. Приключени са всички демонтажни дейности и е изградена на около 60% новата централна вътрешна отоплителна инсталация. Предстоят монтажни работи в част от учебните стаи, административните помещения, сутерена и котелното помещение.

 

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/