Пропускане до съдържанието на страницата

Програма на 59. Международен фестивал „Мартенски музикални дни“ 2019 - 22 март

четвъртък, 21 март 2019

Програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“ на 22март, петък – ще ни предложи спектакъл на световноизвестния италиански ренесансов ансамбъл „Росиньол“ - едно атрактивно пътуване в годините на Леонардо да Винчи (1452 – 1519).Името на ансамбъла идва от френската дума La Rossignol(славей), която се среща много често като заглавие на редица ренесансови композиции, свързани с красиви импровизации върху „дългите“ нотни стойности. Очаква ни музикален театър, зрелищна реконструкция на бляскавите аристократични празненства от епохата на Медичите, в чийто център е танцът, възприеман като символ на божествената хармония.

Концертът–спектакъл, съставен от музика, песни, танци и сценично разиграване, е възстановка на празненство на нобилите от края на 15. век. Преобладават танците, главно поради факта, че по онова време – времето на Леонардо, когато танцът се възприема като символ на божествената, космическа хармония, един човек е трябвало да знае как да танцува, за да бъде допуснат до двора. Значението на танца е било толкова голямо, че той се е уреждал от херцога със закон, регламентиращ подробно стъпките, дрехите и даже бижутата, разрешени за носене от благородниците.

Костюмите на ансамбъла са изработени в стила, характерен за края на 15. век, а инструментите, които артистите използват и които допълват монодичното и полифонично пеене, са старинните виела, блокфлейти, гайди, позитив орган, хърди-гърди (вид лира), лютня, ренесансова китара, ударни инструменти, както и ренесансов тромбон, кръмпкорни (извита корна) и бомбарда (вид обой).

 

Гостуването на италианския ансамбъл „Росиньол“ на сцената на МФ „Мартенски музикални дни“ се осъществява в партньорство с Италианското посолство и Италианския културен института в София.

Партньорина Община Русе в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ са Министерството на културата, Италианският културен институт – София, Посолството на Франция в България, Френски институт България, Гьоте институт Германия, Българската фестивална асоциация, НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, Къща музей „П. Владигеров“ – София, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Модо България Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, РБ „Л. Каравелов“, ОП „Русе арт“.

Генерален спонсорна фестивала от 15 години е Обединена българска банка. Ключов дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе и страната, сред които Инвестбанк АД, Монтюпе България, А1, Дунарит АД, Винпром АД, Дунавтурс, БТБ България, ВиК – Русе, Общински пазари ЕАД, Нордплан ООД, РПС ЕООД – Русе.

ООД, Мегахим АД, Интис ООД, магазини „Кауфланд“, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

Програма на фестивала:www.marchmusicdays.eu.

Билети:каса Опера и www.eventim.bg

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/