Пропускане до съдържанието на страницата

Програма на 59. Международен фестивал „Мартенски музикални дни“ 2019 23 – 24 март

петък, 22 март 2019

В програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“ на 23 и 24 март –фестивалът предлага удивително разнообразие от събития и концерти, и музика, разположена широко от прелестните образци на барока през музиката на европейския 18 и 19 век, до най-новите образци на съвременната българска и европейска музика.  

Програмата стартира на 23 март в 11 ч., в зала „Европа“ на Доходното здание с концерта на струнен квартет „Фрош“. Известният български квартет несе нуждае от представяне. Музикантите от "Фрош" са вдъхновение за мнозина от големите и известни български композитори. Млади, изключително надарени и посветени на изкуството артисти, чиито концерти са винаги в авангарда на българската музикална сцена. А фестивалната им програма в Русе е повече от забележителна – две световни премиери на струнни квартети от Васил Казанджиев и Божидар Спасов, комбинирани от известния квартет на Лигети и прочутите дивертименти на Бритън. Удивително многообразие от свежи и вдъхновяващи музикални идеи.

Още същата вечер на 23 март от 19 ч., в голямата зала на Доходното здание, концертът на именития български пианист и наш съгражданин Евгени Божанов и световноизвестната японска акордеонистка Мие Мики, която възпламени залата само преди няколко вечери с прочутите танга на Пиацола, ни връща към изкуството на барока. Програмата е истинско изкушение за меломаните, които ще имат рядката възможност да чуят прелестните инструментални игри в сонатите на Скарлати и неговия съвременник Й. С. Бах за акордеон и за пиано. 

Уикендът предлага и втория от серията барокови концерти – на 24 март от 19 ч. в зала „Европа“. Концертът обещава една удивителна и вдъхновена надпревара на инструменталното въображение, поднесена с онази изискана виртуозност, която притежават истинските майстори на старата европейска музика, каквито са без съмнение едни от най-търсените в Европа барокови артисти Зефира Вълова (барокова цигулка), Явор Генов (теорба),забележителния костариканецРодни Прада (виола да гамба)иполяка Марчин Святкевич (клавесин)!

В неделното матине на24 март, неделя, от 11 ч., в голямата зала на Доходното здание една невероятно привлекателна за публиката програма с музика от Бетовен, Яначек и Шосон ще събере елитни артисти от Европа. Изкушение за ценителите на класическата музика е не само централната творба в програмата – прочутият концерт на Е. Шосон за цигулка, пиано и струнен квартет, но и знаменитите артисти, които ще имаме удоволствието да срещнем на фестивалната сцена – струнният квартет „Шуман“  и  Светлин Русев!

Откритие за фестивалната публика без съмнение ще е младият дебютант Тео Фушенре – първата награда от международния конкурс в Женева през 2018.

Още три събития насищат програмата на предстоящия фестивален уикенд – На 23 март, от 11:30 ч. в Историческия музей ще се състои 9-тото по ред издание на срещите, които Българската фестивална асоциация организира регулярно в София и страната, този път на тема “Фестивален туризъм“. Предстоящата среща на фестивални организатори с представители на туристическия бизнес ще дискутира актуални проблеми, свързани с взаимодействието между фестивалния и туристическия сектор.

В 17 ч. на 23 март в РБ „Л. Каравелов“ще имаме възможност да се срещнем с д-р Любомир Кутин – автор на едно уникално за България издание – книгата „Светът на фестивалите“, третираща проблемите на българските фестивали днес.

А на 24 март от 17:30 ч., в салона на Клуба на дейците на културата ще чуем заключителния концерт на студентите от Майсторския клас по китара на световноизвестния български китарист и професор в Музикалната академия в Лозана Георги Василев.

Партньорина Община Русе в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ са Министерството на културата, Италианският културен институт – София, Посолството на Франция в България, Френски институт България, Гьоте институт Германия, Българската фестивална асоциация, НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, Къща музей „П. Владигеров“ – София, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Модо България Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, РБ „Л. Каравелов“, ОП „Русе арт“.

Генерален спонсорна фестивала от 15 години е Обединена българска банка. Ключов дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе и страната, сред които Инвестбанк АД, Монтюпе България, А1, Дунарит АД, Винпром АД, Дунавтурс, БТБ България, ВиК – Русе, Общински пазари ЕАД, Нордплан ООД, РПС ЕООД – Русе.

ООД, Мегахим АД, Интис ООД, магазини „Кауфланд“, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.  

Програма на фестивала:www.marchmusicdays.eu.

Билети:каса Опера и www.eventim.bg

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/