Пропускане до съдържанието на страницата

Проведе се тържествена церемония по връчване на Националната литературна награда "Елиас Канети" 2017

вторник, 31 октомври 2017

Тази вечер, в зала „Европа“ на Доходно здание, се състоя церемонията по връчване на Националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2017 година. На събитието присъства зам.-кметът по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански.

Той приветства присъстващите и връчи наградата на победителя в тазгодишното седмо издание на конкурса – Милен Русков с произведението си „Чамкория“.

Освен статуетка и грамота, големият победител получи парична награда в размер на 5 000 лева и признанието на широката аудитория.

Националният литературен конкурс „Елиас Канети“ е учреден през 2005 година от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети“  в чест на

100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети и се връчва на всеки две години, в навечерието на Деня на народните будители, на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията, чиито творби носят хуманистичните послания, характерни за патрона на наградата.

В тазгодишното издание на конкурса, претендентите за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“ бяха седем. Те бяха селектирани сред общо 31 постъпили предложения от експертна комисия, назначена от кмета на Община Русе, в състав: проф. д-р Милена Кирова – литературен критик, проф. дфн Пенка Ангелова – председател на Международно дружество „Елиас Канети“, доц. д-р Борис Минков – литературен критик, проф. д-р Виолета Дечева - театровед, писателят Константин Илиев, носител на наградата за 2005 година, Явор Цанев – известен русенски писател и издател, представител на Постоянната комисия по култура при ОбС – Русе и Владислав Атанасов – представител на Община Русе.

Номинирани за престижната титла тази година бяха Иван Станков с „Улици и кораби“, Ангел Игов с „Кротките“, Милен Русков с „Чамкория“, Здравка Евтимова с „Юлски разкази“, Момчил Николов с „Последната територия“, Димана Трънкова с „Празната пещера“ и Валери Стефанов с „Любовни истории от Вавилонската библиотека“.

Имената на номинираните станаха ясни на 30 септември т.г. след заседание на комисията по селекция и присъждане на наградата. В раздел „Драматургия“ номинации не бяха излъчени.

В рамките на церемонията русенската публика имаше изключителната възможност да се срещне и с известния български режисьор Станимир Трифонов, който представи своя документален филм „Елиас Канети – отговор на едно писмо“.

Водещи на събитието бяха актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ Дайана Михайлова и Ивайло Спасимиров, а за празничната атмосфера на церемонията допринесоха талантливите възпитаници на НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе – Катрин Терзич (пиано) и Виктория Даскалова (цигулка). Сценарият беше поверен на Бояна Шандуркова, а видеономинациите бяха изработени с любезното съдействие на РТВЦ – Русе.

Събитието се организира от Община Русе.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/