Русе чества 90-годишния юбилей на акад. Антон Дончев

сряда, 21 октомври 2020

Вчера в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ академик Антон Дончев се срещна с русенската публика. Събитията в чест на 90-годишнината от рождението на големия български писател се провеждат в цялата страна под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Тя дойде специално за срещата и отправи приветствие към акад. Дончев.

„Неговите романи ни карат да стоим прави и да продължаваме смело напред. Дават ни кураж и самочувствие от извора, за да преодолеем разделното време, да бъдем обединени, за да има род и Родина", каза вицепрезидентът.

По време на събитието на видеостена се излъчваха кадри от филми по текстове и сценарий на Антон Дончев.

„Радвам се истински, че сме заедно, че мога да говоря пред вас, че вие можете да ме слушате. Събрали сме се, за да избягаме от отчуждението, и не се страхуваме от неизвестната заплаха. Честта и достойнството стоят преди правата и свободите и не бива да забравяме завета на своите бащи – да защитаваме човешкото достойнство“. С тези думи се обърна към русенските си почитатели бележитият автор.

Съпругата му Райна Василева прочете откъс от най-известната му книга „Време разделно“.

Акад. Дончев коментира и ситуацията в страната, както и разделението в обществото, като припомни старата мъдрост, изписана на вътрешната страна на гривната на халиф Харун ал-Рашид: „И това ще мине“.

Гостите имаха възможност да се включат в дискусия с писателя, а организаторите от Сдружение „България завинаги“ раздадоха екземпляри от последния том със събраните му съчинения.

Кметът Пенчо Милков подари на академик Антон Дончев картина с русенски пейзаж и му отправи пожелания за крепко здраве.

Срещата в Регионалната библиотека на Русе се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/