Пропускане до съдържанието на страницата

Русе е домакин на семинар „Социална свързаност и подкрепа“

сряда, 22 май 2024

В Русе се провежда двудневен семинар „Социална свързаност и подкрепа“, който има за цел да повиши информираността относно социалните услуги и предоставянето им от страна на Българската православна църква. Събитието в конферентната зала на хотел „Дунав“ беше  открито от Негово преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. В приветствието към присъстващите се включи и кметът Пенчо Милков.

„Социалните услуги са жизненоважен компонент на съвременното общество. Те не само подпомагат най-уязвимите, но и създават основата за едно по-справедливо и устойчиво бъдеще. Поради тази причина непрекъснатото им развитие и подобрение трябва да бъдат приоритет за всяко общество, което се стреми към прогрес и благополучие на всички свои членове“, каза Пенчо Милков.

В откриването на семинара участие взеха свещеноиконом Серафим Янев, основател на първите църковни социални услуги у нас, протойерей Димитър Димитров – епархийски представител на социалните дейности към Русенската Митрополия, представители на централната и местната власти, както и неправителствени организации и граждани.

Събитието се организира във връзка с изпълнение на проект „Социална свързаност и подкрепа“,  който е изцяло финансиран от Фонд „Социална закрила“. Той се изпълнява от Сдружение „Света Богородица“ - първият доставчик на социални услуги към БПЦ. Дейностите се осъществяват с участието на експертите от МТСП и представители на Българската православна църква от междуведомствена работна група, създадена със заповед на министъра на труда и социалната политика.

Според организаторите БПЦ има значима роля в подкрепата на най-уязвимите групи и чрез предоставянето на социални услуги от църковните общности би могло да се допринесе за развитието на грижата за нуждаещите се групи от населението. Освен повишаване на информираността, събитието ще даде възможност за споделяне на добри практики, обмяна на опит и по-добро разбиране на нормативната уредба, касаеща социалните услуги. Ще бъдат поставени важни теми, свързани с регистрацията на НПО, лицензиране за предоставяне на социални услуги и други, като участие ще вземе и изпълнителният директор на Агенцията за качество на социалните услуги Виктория Тахова.

Сред говорителите на семинара са още ръководителят на магистърската програма „Църковно социално дело“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Костадин Нушев и доц. Божидара Кривирадева.

Това е вторият семинар в проекта, чието начало бе дадено на 25 април в село Горна Малина от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/