Пропускане до съдържанието на страницата

Русе празнува 114 години от обявяването на Независимостта на България

четвъртък, 22 септември 2022

„Независимостта преди всичко е ежедневната, колективна отговорност за свободната българска държава, за свободната българска воля. Всеки ден ние трябва да доказваме, че сме смели, без да загубваме разума си, да действаме свободно и честно, без да препятстваме действията на другите, да говорим свободно, без да пречим на другите да го правят, да се изправяме гордо и смело пред своите опоненти и врагове, без да ни е страх да казваме и „Не“ на своите съюзници.“ С тези думи се обърна днес кметът Пенчо Милков към гражданите и официалните гости на тържествената церемония по случай 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Тя се проведе пред Паметника на свободата, където беше строен почетен караул, а благодарствен молебен в чест на годишнината отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.        

Тържествено слово произнесе и областният управител Анатоли Станев, а сред официалните гости бяха служебният министър на правосъдието Крум Зарков, администраторът на Община Гюргево Йонел Москалу, Елисабета Михалча – заместник-председател на Окръжен съвет Гюргево и Силвиу Думитреску – заместник-кмет на Община Гюргево. На церемонията присъстваха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, народни представители, общински съветници, представители от различни институции, граждани и гости на града.

Водещ на събитието бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев.

За празничната атмосфера се погрижиха музикантите от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, под чийто съпровод събралото се множество поднесе своите венци и цветя пред Паметника на Свободата.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/