Пропускане до съдържанието на страницата

"Русе, танцувай!" възражда традициите на аристократичните танци в града

четвъртък, 22 септември 2016

Вчера, в Заседателна зала на Община Русе се проведе ресконференция по повод предстоящото финално събитие по проект „Русе, танцувай!“. То се провежда по инициатива на КСТ „Настроение“ и  Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, в контекста на  кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016“. Танцовият спектакъл на открито ще се проведе на 26 септември, понеделник, от 19.30 ч., на площада пред Държавна опера – Русе.

На срещата с медиите присъстваха Председателят на Клуб по спортни танци „Настроение“ г-н Иван Деспотов и Изпълнителният директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ г-жа Елена Минкова.

По думите на г-н Деспотов подобен проект не е правен в нашия град, а по време на събитието своя дебют на ще направят 10 двойки, които никога преди не са се занимавали с подобно изкуство и доброволно са се включили в инициативата. „Надявам се идеята да предизвика интерес у русенци, защото трябва да съумеем да съхраним традициите на „Малката Виена“ и заедно ще поставим началото на съвременните русенски балове.“ – каза още г-н Деспотов.

„Екипът на Фондацията прегърна тази идея, защото е ретроспекция, която пренася във времето на една хубава традиция и едновременно с това един паралел към бъдещето. Знаков е и фактът, че проектът се осъществява в годината, когато Русе носи титлата „Европейски град на спорта“. Един от акцентите в този проект е именно удоволствието от движението. Всичко това, съчетано с изкуството, обещава една неповторима емоция, която се надявам да съпреживеят много русенци и гости на града .“ – допълни изпълнителният директор на Фондацията Елена Минкова.

Програмата на събитието в понеделник от 17 часа предвижда още уъркшоп по танци и детска работилница, отново в пространството пред Операта. Всеки, който желае да се включи и да се докосне до изкуството на балните танци,  може да го направи, а малчуганите ще могат да изработят сами своите аксесоари, характерни за епохата по същото време.

Кулминацията на събитието е от 19.30 ч. и ще пренесе  гостите в атмосферата на бляскави балове. За доброто настроение на публиката ще се погрижат музикантите от „Биг Бенд - Русе“, а за пресъздаването на автентична обстановка – Държавна опера – Русе.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/