Пропускане до съдържанието на страницата

Шестнадесето поредно издание на конкурсa за рецитал „За да я има България“, посветен на националният празник –3 март - се проведе в Русе

сряда, 04 март 2020

На 3 март 2020 година се проведе шестнадесетото, поредно издание на конкурса за рецитал „ За да я има България“. Тази година за първи път той беше включен в официалните чествания на Община Русе по повод  Националния празник на България.

Броят на участниците достигна 272 души и надмина всички досегашни издания, което предположи и провеждането на събитието в две зали със жури в три състава, според възрастовите групи.

Конкурсът беше открит от кмета на Русе г-н Милков в зала „Европа“ на Доходно здание. Той  поздрави участниците с празника и им пожела успех в представянето. Хор „Свети Георги Победоносец“ към ОМД Русе, с диригент Мина Влайкова, представи кратка празнична поздравителна програма. Конкурсът е регионален и в него взеха участие деца и младежи от цялата Русенска област. И тази година най-много записани за участие имаше в първа възрастова група от 1 до 4 клас, които бяха прослушани в зала Европа. За другите две възрастови групи прослушването премина в Пленарна зала на Община Русе. Заместник кмета по хуманитарни дейности г-н Енчев, награди отличените и класирани участници.  Специални грамоти за активна работа в областта на словото получиха педагозите, подготвили учениците за конкурса.

Организаторите от Младежки дом Русе споделиха, че всяка година интересът към конкурса расте, а тази година той е белязал върхова точка,  което  е стимулиращо за целите и амбициите на този формат –популяризиране на българската поезия и рецитаторското изкуство, както и възможността децата да направят своите първи стъпки на сцена. „Възпоменание от Батак“ на Ивна Вазов се оказа най-предпочитаното литературно произведение в групата на най-големите участници в последното издание на конкурса. Класираните на първо, второ и трето място, получиха грамота, медал и книга.

Всички си пожелаха до нови срещи на следващия Трети март, когато отново ще си припомним историята,писана в поезия.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/