Пропускане до съдържанието на страницата

Силно русенско представяне на Международния лекоатлетически турнир „Младост“

неделя, 12 май 2024

Национални рекорди, покрити квоти за Европейското и Балканските игри, и лични постижения са само част от равносметката на 12-ото издание на турнира

Над 300 участници от 45 спортни клуба от страната и 5 държави – Румъния, Молдова, Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, се включиха в най-силния турнир „Младост“ до момента – 12-и поред. Състезанието, което е за юноши и девойки под 18 години, се проведе на Градския стадион в Русе.

Перфектната организация, по мнението на състезатели и треньори, спомогна за спокойното протичане на турнира. Зам.-кметът по спорт и младежки дейности на Община Русе Борислав Рачев приветства участниците по време на официалното откриване, след което награди част от победителите. Той поздрави Евгени Игнатов и Анелия Нунева и им благодари за отличната организация. Официални гости на надпреварата бяха още директорът на Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ Евгени Недев, както и регионалният представител на Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова.

А резултатите са: покрити 9 квоти за участие на Европейско първенство за юноши и девойки под 18 години в Банска Бистрица, Словакия през месец юли и 19 квоти за участие на Балкански игри. Заслужени поздравления получи Християн Касабов, постигнал нов национален рекорд в дисциплината 110 м с препятствия  – 13.61 сек. Той подобри с 0.04 секунди стария рекорд на Красимир Стойчев от 2012 година – 13.65 сек. Много добър резултат постигна и националната рекордьорка в бягането на 100 м с препятствия Ива Деливерска (СКЛА „Енерджи“ Пловдив), която спечели с 13.84 сек и с това си постижение зае шесто място в европейската ранглиста за девойки под 18 години. Тя взе участие и в националния квартет в бягането на 4х100 м за девойки, който записа резултат 47.76 за първото място и остана на 0.42 секунди от националния рекорд за тази  възраст – 47.34 сек, датиращ от 1978 г.

В турнира взеха участие взеха и два русенски клуба - СЛАК „Дунав“ и ЛАСК „Локомотив“. Те завоюваха призови места в следните дисциплини:

Овчарски скок:

Златен медал – Йова Петрова СЛАК „Дунав“ Русе

Сребърен медал – Нелия Иванова СЛАК „Дунав“ Русе

Личен треньор – Димитър Петров.

Копие:

Сребърен медал - Михаела Михайлова СЛАК „Дунав“ Русе.

Личен треньор Борислав Иванов.

Диск:

Сребърен медал – Ивелина Милкова СЛАК „Дунав“ Русе. Личен резултат – 50.78 м., за първи път над 50 м. С този резултат покрива нормативи за Европейско първенство за жени под 23 години.

Личен треньор Борислав Иванов.

400 м с препяствия:

Сребърен медал – Яница Станчева ЛАСК „Локомотив“ Русе.

Личен треньор – Тихомир Георгиев.

Oвчарски скок за мъже:

Бронзов медал за Георги Георгиев от СЛАК "Дунав" Русе.

Личен треньор Димитър Петров.

Турнирът се осъществи с подкрепата на Община Русе, „Дунарит“ АД, "АС-СТРОЙ" ЕООД, УМБАЛ „Медика Русе“, Каолин, Пристанищен комплекс Русе, „Общински пазари”, Спорт Респект, Kensol Messalina, DECATHLON Bulgaria, Българска федерация по лека атлетика.

Турнирът „Младост“ се провежда за първи път през далечната 1970 година и в него са взимали участие представители на различни държави от бившия социалистически блок. След преустановяването му през 1992 г., 20 години по-късно - през 2012 г.,  турнирът отново се възражда.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/