Пропускане до съдържанието на страницата

След успеха в Чикаго: Възпитаниците на театрална школа „Артистисимо“ се срещнаха с кмета Пенчо Милков

вторник, 16 април 2024

Кметът Пенчо Милков се срещна днес с децата от Театър-школа „Артистисимо“ към Възрожденско читалище "Зора", които се завърнаха наскоро със седем награди от II Mеждународен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. На срещата присъства и техният ръководител и драматург на трупата – Иглика Пеева.

„Имам удоволствието да ви поздравя за наградите, които спечелихте с неоспоримия си талант. Русенци сме горди с постиженията ви, които със сигурност са постигнати с много труд и постоянство, и благодарение най-вече на вашия ръководител г-жа Пеева. Убеден съм, че ще продължите да развивате своя талант и ви желая искрено да постигнете още много успехи в бъдеще. Вие сте вдъхновение за всички нас“, обърна се към възпитаниците на Иглика Пеева Пенчо Милков.

По време на срещата децата от театралната школа разказаха интересни моменти по време на престоя си в Чикаго, Ню Йорк и Вашингтон. Те споделиха и за своите бъдещи планове относно професионалното си развитие.

Създател и директор на Международния фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в САЩ е Бойко Антонов, който е и директор на „Академия Христо Ботев“ във Вашингтон. Организаторите са от Малко българско училище в Чикаго, на чиято сцена се проведе събитието.

По време на фестивала за постановката "Изгубената честна дума" от Иглика Пеева, с режисьор проф. д-р Александър Илиев, Театър-школа „Артистисимо“ бе удостоена с първа награда във втора възрастова група в раздел „Драматичен спектакъл“. В същия раздел, но за постановката на проф. Илиев "Ключ за седмото небе", също от Иглика Пеева, русенската трупа заслужено спечели първа награда в трета възрастова група. За актьорски постижения бе присъдена първа награда за женска роля на Теодора Даскалова за ролята на Тея от пиесата „Ключ за седмото небе“, а поощрителни награди взеха Боян Станков за ролята на Павел от същата постановка и Тодор Иванов за ролите на Нищоправятеля и Бал от „Изгубената честна дума“. За двете си постановки проф. д-р Александър Илиев бе отличен с първа награда за режисура. Първа награда за драматургия бе присъдена на Иглика Пеева за пиесите „Изгубената честна дума“ и „Ключ за седмото небе“.

Участието на русенци във фестивала „Децата на България“ бе част от проекта „Българска арт прегръдка“, финансиран от Министерство на културата. При награждаването Иглика Пеева връчи на Живка Бубалова - директор на училището в Чикаго знамето на Община Русе с уверението, че тамошната българска общност ще остави трайна и незаличима следа в сърцата на русенските деца.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/