Пропускане до съдържанието на страницата

София Филм Фест в Русе

петък, 23 ноември 2018

Поредното издание на София Филм Фест в Русе ще продължи 3 дни и ще предложи на русенската публика 8 изключителни филма – най-доброто от съвременното световно и българско кино за изминалата година.

Фестивалът ще започне в 18 ч. с премиерата на „ВРАГОВЕ“ на Светослав Овчаров  майстор режисьор и умел познавач на миналото и българската история, когото очакваме да представи лично творбата си пред русенската публика. Разказът ще върне зрителите повече от век назад, във времето на Балканската война. Турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия. Въпреки противоречията помежду си, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. Противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете…

Оператор е един от най-добрите майстори на кинообрази в България – Рали Ралчев, а ролите са поверени на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров.

Във филмографията на Светослав Овчаров има 26 документални и шест игрални филма. Повечето от тях са участвали в престижни международни фестивали като Бусан, Москва, Кайро, Варшава, Солун, Сао Пауло, Хайфа и др.

 

Втората филмова среща в петък от 20 ч. е с наградения със „Златна Палма“ в Кан през 2017 филм КВАДРАТЪТ („The Square“, Швеция-Германия, 2017) на режисьора Рубен Йостлунд. Квадратът“ е убежище на доверие и грижа. В него всички ние споделяме равни права и задължения”, казва режисьорът за арт инсталацията, която прави в шведски музей, вдъхновила и създаването на филма. Имитацията на ценности, естетика и висок социален статус рухват под напора на бъркотия от неочаквани и странни събития. Всичко тръгва с главата надолу за куратора Кристиан (Клаес Банг), когато му открадват смартфона, той завързва връзка с журналистката Ан (Елизабет Мос), в чийто апартамент живее шимпанзе, а рекламната агенция, наета да промотира актуалната изложба в музея създава скандал с промо видео в YouTube…

 

В събота сутрин – 24 ноември – с начален час 11,00 ще започне първият филм, подходящ за млади зрители-киномани – 

ПРОЕКТЪТ ФЛОРИДА” („The Florida Project“, САЩ, 2017) на Шон Бейкър, режисьор-емблема на независимото кино в Америка. Филмът е истинско кинобижу и беше представен лично от автора си пред публиката в София през март. Филмът разказва за живота на шестгодишната Мууни и младата й майка Хейли – татуирана бунтарка, която отглежда дъщеря си ден за ден в евтиния хотел „The Magic Castle“, менажиран от Боби (великолепна роля на Уилям Дефо, за която актьорът беше номиниран за наградите Оскар, Златен Глобус и БАФТА!) в покрайнините на Орландо, недалеч от Дисниленд. Бедността и липсата на сигурност не пречупват Мууни и Хейли, които умеят да се забавляват там, където са и с това, което имат. Жизнерадостната Мууни и нейните приятели с лекота превръщат всеки свой ден в празник… 

Заповядайте на кино, уважаеми родители, доведете и децата си!

 

Вторият фестивален ден – 24 ноември (събота) – продължава  в 18,00 часа с представяне на новия филм на Стефан Командарев „ПОСОКИ“ („Directions“, България-Германия-Македония, 2017), чиято премиера беше в официалната селекция на престижната конкурсна програма „Особен поглед“ в Кан миналата година.

В рамките на 24 часа, докато смъртта на един човек дава шанс за живот на друг, в шест таксита в София съдбите на различни хора от съвременното българско общество се преплитат. Шест истории, заснети в един продължителен кадър…

 

Този филм се „роди“ в един студен януарски ден през 2015 г. на задната седалка на едно такси. Спомням си, че шофьорът ми разказваше как шофирането в София представлява част от българските социални услуги – когато някой загуби работата си, което се случва все по-често и по-често, започва да кара такси. Събеседникът ми беше професор по ядрена физика в Българската академия на науките. Разказа ми за негови колеги – учители, свещеници, музиканти, бивши военни офицери, които нощем карат такси, мъчейки се да оцеляват и да си плащат сметките…“ Стефан Командарев за Cannes-Festival.com.

 

Съботната киновечер ще приключи с едно изключително важно заглавие – НЕЛЮБОВ“ („Loveless“, Русия-Франция-Белгия-Германия, 2017) на майстора-режисьор Андрей ЗвягинцевНачало 20 ч. „Нелюбов” беше представен в конкурсната програма на Кан 2017 и в едно от хвалебствените ревюта по адрес на филма се открива следната характеристика: „тежък филм с гаргантюанско влияние и ефект, смел и ужасяващ коментар върху същността на цяла една нация”. Нелюбов” разказва за жестокия развод на Женя и Борис, белязан с коравосърдечни обиди, усещане за безизходица и взаимни обвинения. Всеки от тях има свой нов живот и са нетърпеливи да започнат на чисто, дори това да означава да изоставят своя 12-годишен син Альоша. След като става свидетел на един от скандалите на родителите си, Альоша изчезва… Главните роли във филма са поверени на Мариана Спивак и Алексей Розин – героите им са семейство, което преминава през сериозна криза. Отчайващата липса на любов е един от вечните проблеми на човешкото съществуване, ала руските творци съумяват особено умело да уловят важните елементи – и да ги пресъздадат в образи… Прожекцията на филма в Русе е на 24 ноември (събота), с начален час 20,00 часакато напомняме, че възрастовото ограничение за зрителите е над 16 години!

 

В неделната сутрин на 25 номеври от 11,00 часа предлагаме среща с една страхотна, трогателна биографична творба, посветена на може би най-великия футболист на всички времена – „Пеле: раждането на една легенда” („Pele: Birth of a Legend”, САЩ, 2016), на режисьорите Джеф и Майкъл Цимбалист. От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, започнала от това, че става най-младия футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е истинско чудо. „Пеле: Раждането на една легенда” е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност.

Това е един вдъхновяващ и поучителен биографичен филм, който дава прекрасна възможност на всички фенове – деца и възрастни, да се запознаят с пътя на легендата Пеле.

 

*

На 25 ноември (неделя) в 18,00 часа започва прожекцията на амбициозния нов проект на Вим Вендерс „Потапяне“ - филмът, който откри 65-ия филмов фестивал в Сан Себастиан. Потапяне” („Submergence“, Германия-Франция-Испания-САЩ, 2017) е любовна история, която отвежда зрителя в напълно различните светове на двамата главни герои Даниел Флиндърс и Джеймс Мор – в ролите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой. В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е пленник на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на Ал-Кайда в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Флиндърс се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски произход, обсебена от живота в най-големите морски дълбини. Киноразказът връща зрителя във времето до предишната Коледа, когато двамата герои се срещат случайно във френски хотел на атлантическото крайбрежие и се влюбват един в друг...

 

Прожекцията на втория филм в последната фестивална вечер - 25 ноември (неделя) - стартира в 20,00 часа, като пред публиката в Русе представим „За тялото и душата“ („On Body And Soul“, Унгария, 2017).

Особената и необикновено красива любовна история на унгарската режисьорка Илдико Енеди получи престижната „Златна мечка“ на фестивала в Берлин през 2017 година, а нейната авторка представи лично филма си пред фестивалната публика в София през март, когато беше и председател на Международното жури на СФФ.

Непосредствено след като Мария постъпва на работа в една кланица в Будапеща като контрольор по качеството, шушуканията започват. Тя приема сериозно работата си и се придържа стриктно към правилата. Шефът ѝ Ендре, който е малко по-възрастен от нея, също е тих човек. Откривайки духовните съвпадения помежду си, двамата разбират, че сънуват едни и същи неща и се опитват да ги превърнат в реалност. Това е филм за страховете и несигурността да се откриеш към хората и облекчението, когато най-после го направиш…

 

София филм фест в Русе се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Русе, с подкрепата на ИА „Национален филмов център” и веригата киносалони Europa Cinemas.

 

Събитието е част от програмата на Есенния салон на изкуствата и културата, организиран от Община Русе, като прожекциите на всички филми са с вход свободен.

 

Снимки и трейлъри:

https://wetransfer.com/downloads/90557aa4f57cfdd16e42718298f593f420181123080221/19d996690a3910e983e2e63e99bcbdfb20181123080221/6c387a

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/