Пропускане до съдържанието на страницата

Стартира обновяването на четири блока в Русе по Националната програма за енергийна ефективност

четвъртък, 04 май 2017

През месец май стартират дейностите по обновяването на четири блока на територията на община Русе по Националната програма за енергийна ефективност. С изпълнение на строителните работи ще се постигне подобряване на експлоатационните им характеристики и удължаване на техния живот. Чрез предвидените пакети от енергоспестяващи мерки сградите ще постигнат клас на енергопотребление „С“.

Строителните дейности по блок 305 стартираха в началото на седмицата. Блокът се намира в кв. „Чародейка-Север“ и се състои от девет входа с различен брой етажи, като най-високите са на осем етажа. Броят на апартаментите в сградата е 169, а в тях живеят близо 400 души. За обновяването на блока ще бъдат изразходени близо 2 800 000 лева, в рамките на които ще бъде направено топлоизолиране на външните стени на сградата, на покрива и надземните стени на сутерена, ще бъдат подменени дограмите на сградата, предвидени са и дейности по конструктивни елементи, които включват ремонт на корозирали части по панелите, подмяна на жалузните решетки по фасадите в стълбищната клетка, подмяна на парапети, основен ремонт на покрива, дейности по обновяване на общите части,  стълбищното осветление и др.

Строителството на блок „Пловдив“ предстои да започне през следващата седмица. Осеметажният блок, намиращ се на ул. „Антим Първи“ №1 има два входа и 40 апартамента, в които живеят над 80 души. Обновяването на блока ще струва близо 650 000 лева, в рамките на които ще се подменят дограмите както на апартаментите, така и на стълбищната клетка. Предвидено е топлинно изолиране на подовете и на външните стени. Ще бъде извършен ремонт на покрива, като ще му бъде положена топлоизолация и ще се изгради нова мълниезащита. Предвижда се подмяна на съществуващите осветителни тела в общите части с нови с вградени сензори за движение и енергоспестяващи лампи.

Дейностите по блок „Балчо войвода“ също ще стартират през този месец. Сградата се намира в квартал „Здравец-изток“ и се състои от 3 входа. Осеметажният блок има 69 апартамента, а живущите в него са около 140 души. Обновяването на сградата  ще струва малко над 1 милион лева, като част от мерките, които предстои да бъдат извършени са полагане на топлоизолация на подове, фасада и покрив, подмяна на външни дограми, основен ремонт на стълбищните клетки, изграждане на нова мълниезащитна инсталация и др.

Строителните работи по блок 83 се очаква да започнат следващата седмица. Шестетажният блок, намиращ се в кв. „Здравец“ се състои от 4 входа и 72 апартамента, в които живеят близо 140 души. За обновяването на сградата ще бъдат изразходени близо 1 170 000 лева, в рамките на които е предвидено да бъдат подменени дограмите, да бъде направено топлоизолиране на външните стени, пода и покрива. Обновяването ще включва и дейности по фасадните панели и изпълнението на мерки в общите части, като се предвижда ремонт в стълбищната клетка и подмяна на стълбищното осветление, извършване на мерки по отоплителната система, системата за БГВ и др.

През май и юни тази година предстои да стартират и обновяването на останалите от 17-те сгради с подписани договори. В община Русе вече има 16 санирани жилищни сгради, 4 от които са финансирани по Националната програма за енергийна ефективност, а останалите 12 - в рамките на проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. До края на 2017 г. броят на санираните с безвъзмездни средства сгради в Община Русе се очаква да достигне 33.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/